Здравният министър обяви много важна новина за ваксините

Костадин Ангелов

Трябва да кажем нещо много важно, тъй като се говори, че ваксините няма да стигнат за българските граждани – очакваме, като дойде ваксината на „Аста Зенека“, 4,5 милиона ваксини, които ще стигнат за 2,5 милиона български граждани. Това обяви днес здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Той посети Гоце Делчев заедно с премиера Бойко Борисов. Пред това двамата бяха в Банско.

Първата доставка на „Астра Зенака“ пък ще е 500 000 дози, разкри още Ангелов. Към днешна дата ваксинираните са 11 117.

„305-310 милиона само за ваксини. Отделно за докторите на първа линия, отделно за дезинфектанти..“, добави на свой ред Борисов.

„Ваксинирате и се подготвяте за масова имунизация, която ще е безплатна и по желание“, увери Борисов.

Той направи инспекция в новоремонтираната болница в Гоце Делчев. От ръководството благодариха за отпуснатите средства.

Проф. Ангелов каза, че 30 човека са ваксинирани в лечебното заведение.

„Изпълнихме обещаното, за да осигурим скъпоструваща апаратура, която спасява човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

През изминалата година правителството отпусна 600 000 лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по „Кардиология“. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове, уточниха по-късно в прессъобщение от Министерския съвет.

Премиерът Борисов предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за друга необходима апаратура за лечебното заведение. Министър-председателят изтъкна подкрепата на държавата не само за големите градове, но и за малките населени места в страната.