Умен и красив си, целиш ли с домат парламента тук, но си терорист, ако го правиш в Капитолия

Георги Банов

Как се обръщат нещата! За часове. Тези, които всеки ден пускаха в социалните мрежи хвалебствия за протестите в България, като наричаха събралите се на площада умни и красиви. Тези хора дори в новогодишната си реч президентът Румен Радев, повел бунта с вдигнат юмрук, обяви за“ братството на почтените“.

И изведнъж героите от площадите, които прегръщаха почтените според политици като Александър Томов, Мая Манолова, Ренета Инджова, триота и всякакви други, започнаха да използват епитети “тълпа” и “терористи” за протестиращите в САЩ.

Някой ще каже, че двете неща нямат нищо общо. Да, ама не.

Каква е разликата между Капитолия и бившия партиен дом, сега парламент?

По закон – никаква. Значи, като е български парламент, можеш да го изгориш и замеряш с домати, но американският е символ на демокрацията – не.

Айде, бе. Колко задкулисни сделки са ставали там, че нашите депутати са като пионерчета спрямо тамериканските сенатори. Дори и чавдарчета. Тепърва прохождат в голямата корупция. Там тя е за милиарди.

И в България е имало бунтове за изборни резултати. И тепърва ще има. Ако се приемат безумията на братството на почтените хора, по-известни като “умните и красивите”.

Защото фитилът бе запален от едно решение, което е залегнало в платформата на всяка една извънпарламентарна партия – гласуване по пощата.

Какво доведе това “нововъведение” в името на демокрацията?

Първо, доказано имаше умрели хора, които са пуснали вота си. Малко, но ги имаше.

Второ, резултатите заспиваха на 97-98% от преброените бюлетини, след което се получаваше сериозен обрат. Някъде там, в пликовете. За първи път в историята резултатите не бяха съобщени веднага, а забавени с дни.

Всичко това даде повод на Доналд Тръмп, който вятър го вее на бял кон, да си спретне революция. Нищо, че дори вицето му се обяви против него. И загуби огромен брой дела. Защото наистина има нарушения, но те не са толкова много, колкото на него му се иска.

И представяте ли си какво ще стане, ако всичко това се повтори в България? Здрав камък няма да остане ни от парламент, ни от министерствата наоколо.

Американците били разделени, откриват плачейки всякакви специалисти по външна политика. Ей, я се наредете на опашката. Това с разделението си го измислихме ние, и то преди години. Чисто български патент. Ние си се разделяме още откакто падна бай Тошо.

Първо на червени и сини, след това на цесекари и левскари, на мангъровци и мутафчиевци.

Слава богу, социалните мрежи бъкат от “истински новини”, които дават повод да се плюе. А плюенето, както е известно, си е национален спорт. Там сме над олимпийското ниво. И никой не може да ни отнеме първото място. По всичко ще сме последни в Европа, но по плюене и даване на акъл си оставаме първенци

Иначе по Конституция ние си имаме обединител на нацията, чието име днес е Румен Радев и като държавен глава той има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание.

Значи до момента във всички свои обръщения обединителят на нацията ни е показвал пътя. “Недопустими са каквито и да било оправдания за отлагане на машинното и дистанционното гласуване. Обществото ни вече се организира срещу фалшификациите на вота”, заяви Радев абсолютно не на място в нула часа на 2021 година.

Или с прости думи, дайте ни американската система, пък ще видим. В държавата, където хакери източват кредитни карти всеки ден, където личните ти данни са на показ постоянно, се говори за дистанционно гласуване!

Или по-просто казано – дайте да не се занимаваме с избори, а просто да си премерим хакерите

Те ще се справят много по-добре. А такива у нас с лопата да ги ринеш.

За наше съжаление, демокрацията означава и неудобство. Никъде не е записано, че можеш да си лежиш на дивана и да управляваш. Това е само за фейсбук.

На първо място от неудобните неща е това малцинството да се съобразява с решенията на мнозинството. Това отдавна е забравено. Само у нас 30 човека могат да се разхождат до Орлов мост под ескорта на полицията и дори да спят там, а телевизиите да ги показват като първа новина. Колкото и да се твърди, че е конституционно право протестът, той се подчинява и на законите.

След това идва неудобството от това да гласуваш. Как така ще ме карат да им ходя до урните?

Аз съм интелигентен и красив и искам от дивана

Представяте ли си, ако изляза за два часа от фейсбук, какво ще се случи? Ще се срине светът.

Пък и там едни баби се наредили. Някакви други ми се мотят в краката. Ще си отвися. Колко по-добре беше, когато висях да вляза в дискотеката, защото имаше концерт на Глория. Тия ще ми губят времето с демокрация. Няма да им се дам! Да си я забият там, където не изгрява слънцето.

Пък сега имало някакъв китайски вирус. Не разбрах точно от шипченски или софийски щам е, ама го има. Нищо, че преди няколко месеца го нямаше и мръсниците ни наложиха маските, за да ни запушат устата. Е, изгорихме ги, ама май наистина го имало. Защото и баба зле, и мама нещо не е добре. И сега няма кой да ходи на работа, за да мога да си стоя на дивана и да гласувам.

Всъщност всички, които предлагат безумия, правят ли си сметка, че много малък процент от изселниците в Турция гласуват?

Или с две думи, ако това се случи, ДПС няма да е балансьор, нито трета политическа сила, а направо ще си стане първа. И всички, които са в САЩ, Великобритания и по целия свят няма да стигнат да се компенсират. И после пак ще се плюе по Ердоган и Делян Пеевски, защото е модерно.

Но всичко това предстои. Сега да се насладим на американската трагедия. И да се разделим на тръмписти и байдъновци. Нищо, че второто звучи като байганьовци.

Георги Банов, „24 часа“