Само в 7DniSofia.bg

Драма в София: Нинова прилапва ренегати, уплаши се от МаяМа

Корнелия Нинова, Мая Манолова

Стари ренегати, отдавна напуснали редиците на Столетницата, отново се връщат в бесепарските структурите, при това като водачи на листи за предстоящия парламентарен вот, пише Lupa.bg. Лидерката на червените Корнелия Нинова е започнала совалки и към лица на АБВ, и към по-маргинални фигури на ниво общински съветници и кметове на малки населени места.

Идеята на Нинова била да се опита да консолидира по-голяма част от периферията на левицата и някои центристки лица, за да може да увеличи електоралната тежест на БСП, предвид оформящата се заплаха за сериозна конкуренция от страна на бившата й колежка Мая Манолова, особено след подписването на споразумението с Отровното трио за съвместно участие на изборите.

Пример за случващото се ново разделение и предстояща консолидация на две нови ядра вляво е случващото се с бившия общинар в София Симеон Славчев, който е и лидер на партия МИР. Навремето той беше член на Младежкото обединение на БСП, впоследствие се раздели със Столетницата и стана част от „Движение 21“ на Татяна Дончева, а след заявки на устатата юристка да прави коалиция с АБВ на Румен Петков, я напусна и учреди своя политически проект.

Към днешна дата обаче източници твърдят, че макар миналата година да е бил зад кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, сега е получил апетитно предложение от Нинова да стане партньор на БСП и да получи висока позиция в един от столичните избирателни райони. На среща в една от най-известните червени организации – тази в „Красно село“ Славчев се бил договорил с Нинова да стане втори в кандидатдепутатския списък. Така неговите бивши сподвижници край Дончева де факто ще се борят за властта с Манолова и Триото, а БСП – със стари отцепници вляво. Говори се, че шефката на левицата е успяла да се договори и с кадри на АБВ, въпреки че Румен Петков досега не е дал никаква заявка да води преговори с БСП за общо явяване на вота и съвместни листи.