Бойко Борисов: Радев обяви 28 март, a сега се чуди как да отмени изборите

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов коментира във Велико Търново датата на изборите за парламент тази пролет. Той разкритикува президента Румен Радев, който първо еднолично обяви датата 28 март, а сега реши да прави консултации със здравни специалисти.

„На 28 март са изборите. Няма какво да се търсят оправдания. Някой на президента му е казал 28 март, той го е обявил и сега се чуди как да каже, че медицинските специалисти са отменили изборите. Ако иска да ги отменя, това си е изцяло в неговите правомощия. Но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма“, заяви министър-председателят във Велико Търново, където посети СУ „Емилиян Станев“.

„Прогноза, ако можеше да даде някой какво ще да бъде към 28 март, той щеше да бъде шеф на СЗО, макар че и те не знаят“, каза Борисов.

Неофициално новият вариант, който се обсъжда в Президентството, е за датата 18 април, която била по-приемлива за новите партии. Традиционните политически сили са единствените, които са готови за изборите.

Той коментира появата на новия щам на COVID-19, който вече е открит в някои Балкански страни. Борисов е категоричен, че ако стигне до България това ще значи голям проблем и за икономиката, и за здравеопазването.

Премиерът още веднъж обърна внимание, че в настоящата криза, предизвикана от COVID-19, никой не може да прогнозира с точност ситуацията с пандемията и напомни, че и в момента редица страни в Европа налагат по-строги мерки, следи се и разпространението на новия щам на коронавируса. Борисов изтъкна още, че процесът по ваксинацията в България е в ход, очакват се ритмични доставки от ваксината и изрази надежда, че през месец март обстановката ще бъде по-спокойна.

„Към днешна дата пуснахме учениците до 4 клас. Следващия четвъртък, ако данните са добри, ще обсъдим и темата за учениците до 12 клас“, обяви министър-председателят. В разговор с директорката на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска премиерът Борисов се увери, че учебният процес в училището се провежда нормално при спазване на противоепидемичните мерки, като присъствието на учениците до 4 клас там е над 97%. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който също беше на място с премиера Борисов потвърди, че след като измине една пълна седмица и тогава се отчете актуалната ситуация с пандемията, ще се вземе решение и за учениците до 12 клас.

Министърът на финансите Кирил Ананиев, който също беше във Велико Търново, посочи, че за първи път в бюджета за настоящата година общините получават допълнително финансиране в размер на 730 млн. лв. „Диалогът между централната и местната власт е на много добро ниво. Със средствата за общините ще бъдат подобрени услугите, които местната власт предоставят на хората“, посочи финансовият министър.

СУ „Емилиян Станев“, с чийто директор разговаря днес премиерът Борисов, е най-голямото училище във Велико Търново. Учебното заведение е модернизирано в рамките на проекта на общината за внедряване на мерки за енергийна ефективност на стойност 1 180 557,48 лв. Поставена е външна топлоизолация по стени от профилирани топлоизолационни панели. Подменено е осветлението и отоплителната инсталация. Изградена е система от слънчеви колектори за затопляне на битово горещата вода за училището и отделна система за затопляне на водата на плувния басейн. Изградена е вентилационна инсталация с климатична камера за двата физкултурни салона.