Под 60% посещаемост в детските градини в София на 4 януари

Детска-градина

Около 57% беше посещаемостта в детските градини на 4 януари 2021 г. – първият ден, когато на децата в детската градина и в началното училище бе позволено да учат присъствено. Това са около 25 хил. деца. Това заяви пред БНТ зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Родителите демонстрираха спокойствие. Следим внимателно ситуацията, увери той.

Отсъствията се извиняват с бележка от родителите в свободен текст. Желателно е заявлението да е подадено по имейл, препоръча Чобанов.

Рискът е по-малък, данните за София са от последните 2 дни. Родителите да са отговорни, ако децата имат леки симптоми, да не ги пращат на училище или градина, препоръча зам.-кметът.

Относно възстановена паметна плоча на петимата от РМС Чобанов обясни, че законовите процедури за възстановяване на такъв паметник не са извършени по правилата.

Има данни за самоуправство от районния кмет. Не е изпълнена процедурата с гледане на художествен съвет. Има няколко решения на общинския съвет. Възстановяването на паметници може само с решение на общинския съвет, каквото няма. Очаквам в рамките на деня да получим конкретна информация, за да решим случая, заяви зам.-кметът.