Само в 7DniSofia.bg

Огромен скандал: Кмет от БСП възстанови паметник на комунистически терористи в София

Паметна плоча комунистически активисти

Огромен скандал забърка кметът от БСП на столичния район „Изгрев“ Делян Георгиев. Социалистът е разрешил възстановяването на паметната плоча на петимата комунистически активисти, известни като „Петимата от РМС“ в ж.к. “Дианабад”, която бе разрушена след демократичните промени.

„Петимата“ са Лиляна Димитрова, Адалберт Антонов-Малчика, Йорданка Николова-Чанкова, Александър Димитров и Свилен Русев, а паметникът, след разрешението на кмета, е с петолъчка и надпис: „Слава на героите“

Скандалното решение разбуни духовете и от СДС излязоха с позиция срещу провокацията на Делян Георгиев.

Ето и позицията на Съюза на демократичните сили:

ПОЗИЦИЯ НА СДС

по повод възстановяването на паметната плоча на Петимата от РМС в район „Изгрев“ в София

СДС изразява огромното си възмущение от провокацията на Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев“. С неговото разрешение е възстановена плочата на комунистическите терористи, известни като „Петимата от РМС“, до Народно читалище „Добри Чинтулов -1935“.

С този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район „Изгрев“ и всички столичани. За сведение на кмета, България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец.

Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпятреабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител! Това е цинично и недопустимо!

Призоваваме Столичната община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията!