Здравният министър с нови подробности за ваксините, четирима се оплакали от нежелани реакции

Костадин Ангелов

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов изнесе последни актуални данни относно процеса на ваксиниране у нас. Това стана днес след доставката на втората пратка ваксини срещу COVID-19.

25 000 ваксини пристигнаха днес на летището. Те ще бъдат насочени в 5 точки на страната – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

От София ваксините ще бъдат транспортирани до други областни градове с обикновени камиони, но в специални хладилни чанти. Ще се отговори на условието да се поддържа ниската температура, която се изисква от производителя на ваксините. РЗИ-тата пък отговарят за правилното съхранение на дозите.

„Бройката на всички желаещи за ваксина се увеличава“, похвали се министърът.

Сега отново ще бъдат ваксинирани медици. После ще се пристъпи към другите рискови групи.

Масовата имунизация в страната се очаква да започне с доставката на втората ваксина. По думите на министър това ще стане февруари – март. Тогава основната група ще бъдат пенсионерите.

Междувременно стана ясно, че е било потвърдено за 4 нежелани реакции след ваксината.

Директорът на Агенцията по лекараствата Богдан Кирилов коментира, че те са леки и умерени, приключили с възстановяване.

Два от сигналите са за локална болка на мястото на поставянето на ваксината. Един ваксиниран е докладвал за повишаване на температурата в деня след поставяне на ваксината. Температурата обаче е спаднала още на следващия ден. И последният сигнал след поставяне на ваксината е за виене на свят в рамките на 15 минути.

Начало на ваксинацията у нас бе дадено от здравния министър проф. Костадин Ангелов в края на декември, Той се ваксинира в „Света Анна“. След него това направи и епископ Тихон. Началникът на Националния оперативен щаб и директор на ВМА ген.-майор, проф. Д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов бяха също сред първите ваксинирани.