Само в 7DniSofia.bg

„Света София“ вече точно 20 години бди над столицата

света софия

Навършват се точно 20 години от откриването на статуята на Света София в столицата.

Инициативата за монумента е на тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски. Поставянето му е гласувано от Столичния общински съвет на 17 септември – Празника на София.

Автори на монумента са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов. Постаментът е облицован с тъмен гранит и е съставен от призматична база (вис. 4 m), върху която стои 12-метров призматичен, ъглово ориентиран стоманобетонен пилон, пише БНР.

Самата статуя е над метростанция „Сердика“ и е с височина 8,08 м. Гледа на изток, към пл. Независимост, където се намират сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството.

След като фигурата в настоящия ѝ вид става ясна, православни християни изразяват възмущението си. Българската православна църква силно възнегодува да бъде свързвана с коя да е светица, защото фактически е еклектичен образ на нехристиянска богиня, допълнена с повече езически елементи, отколкото християнски.

В разрез с общинското решение фигурата да е на „Света София“, самият скулптор потвърждава, че неговата София няма общо с християнството, заявявайки: „Този монумент принадлежи на София, а не на християнската църква. Символът е за всички столичани, независимо дали са мюсюлмани, евреи, будисти или с друга вяра.“

Фигурата тежи около 5 т, като е съставена от 160 части, излети, транспортирани и сглобени на място от автора и екипа му само за два дни – от нощта на 25 срещу 26 до 27 декември 2000 г. включително. Изработена е за 9 месеца. Отлята е в леярните на СБХ в Илиянци.

Стойността на монумента първоначално е 188 000 $, а с позлатяването, благоустройството на прилежащата площ и пр. към 2001 г. надхвърля незначително сумата от 200 000 $, които са изцяло платени от Столичната община.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.