Само в 7DniSofia.bg

Доц. Кунчев разкри има ли нежелани реакции сред първите 700 ваксинирани у нас

Доц. Ангел Кунчев

До момента, от близо 700 имунизирани вчера, нямаме съобщение за каквито и да е реакции. Това каза доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб по БНР, който е и главният държавен здравен инспектор. Той обясни, че е са поети отговорности със сключването на договорите за ваксините, като да се създаде стройна организация за проследяване евентуално на нежелани реакции и да се проследи ефекта от ваксината. “Това означава, че ние трябва да изследваме немалък брой имунизирани, да видим създават ли антитела, колко дълго остават“, допълни още доц. Кунчев.

Според него реакции ще има в бъдеще. „Говорим обаче за очаквани реакции, бързо преходни, лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, субфебрилна температура. Неща, които са описани в листовката“, обясни главния държавен здравен инспектор.

Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа.

Според доц. Кунчев сме поставили „началото на края на тази пандемия“.

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

До месец два ще има ваксини за всички желаещи

Първите количества на ваксината са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Той разясни и как ще продължи кампанията по ваксинация. „Мисля, че „Модерна ще успее да достави ваксини още до края на януари или началото на февруари и ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза за здравните служители и работещи в ковид звена, а и на всички видове домове за възрастни хора, и за хора с умствени увреждания. Те са второ предизвикателство, защото са над 400. Разпръснати са в цялата страна. Медицинското им обслужване е много различно. Всичко това е обмислено, направено е като организация и ще влезе в действие в момента, в който получим тези по-големи количества ваксина“, допълни доц. Ангел Кунчев.Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.

Доц. Ангел Кунчев коментира случаите на пренасяне на ваксини с микробус на фирма за кренвирши.

„В САЩ най-големият производител на месни продукти по същия начин предоставя и хладилни камиони и хладилни големи складове. В Канада е фирма, която разнася сладолед. Всичко, което може да бъде от помощ и аз благодаря на тези фирми, които се включиха в България,ще бъде използвано. Никъде досега в никоя страна не е правена хладилна верига при такива отрицателни температури за съхранение доставка на ваксини“, каза доц. Кунчев.

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории