„Радев преживява дълбок вътрешен конфликт заради датата на изборите“

Румен Радев Президент (5)

В момента президентът Румен Радев преживява дълбок вътрешен конфликт, защото, от една страна, иска да изтегли изборите максимално бързо, тъй като по този начин евентуално, ако не се направи правителство, максимално дълго ще държи служебно правителство, което да подготви следващите президентски избори. От друга страна, вътрешният му конфликт е страх от това, което му се подаде като обратна връзка чрез медиите – какви са рисковете от избора на тази дата, свързани с участието и най-вече подготвеността на външните опозиционни представители и БСП. Това заяви пред „информо“ проф. Антоанета Христова директор на Института за изследване на населението и човека при БАН, доктор по психология, старши научен сътрудник II степен по социална психология.

Тя коментира възможно ли е изборите да се отложат за след 28 март, въпреки решението на президента.

„Президентът Радев е характер, който трудно променя позицията си – добави проф. Христова. – Ако трябва да съдя от гледна точка на личността, предполагам, че изборите ще бъдат на 28 март, каквото е казал за пръв път. Ако ги отложи, той много ясно трябва да каже защо и да проведе сериозни разговори със здравните власти, с ЦИК, с политическите партии, което той трябваше да направи преди да съобщи 28 март, но той не го направи”.

Проф. Христова отбеляза още, че през годината конфликтът по оста „президент-премиер” е много дълбок и към днешна дата.

„Аз не мога да си представя колко още може да се задълбочи този конфликт – добави тя. – Трудно ми е да кажа, че ще има увеличение на напрежението между двамата, но ще се запази напрежението и ще стане доста видимо по време на предизборната кампания. Това ще стане не толкова през думите на президента и неговите политически послания, колкото повече през поведението на тези политически формации, които евентуално той ще се опита да подкрепи със собствения си авторитет.  В съзнанието на тези, които са недоволни от правителството и които излязоха на улицата и желаят да накажат управляващите, се привижда възможност за реванш през формациите, които се идентифицираха с протеста“, заяви тя като визира Мая Манолова, „ДеБъ“, БСП и невидимия Слави Трифонов.

„Тези формации биха отговорили на тяхната потребност да наказват. В този смисъл изглежда, че президентът все още не е избрал кой би могъл да бъде олицетворение на неговия авторитет и да го подкрепи. Може би даже вербално няма да го направи, така че да бъде категорично, но ще бъде символично в някакъв смисъл. Много зависи как ще протекат преговорите между тези формации, какви компромиси ще се направят и в какъв формат ще се явят”, допълни още тя.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории