Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото

Каракачанов (10)

Ще има нова техника, това е нормално, тъй като 25 години Армията беше пренебрегвана институция. На Армията се гледаше като един декор за Гергьовден и по стар български обичай нашите политици смятаха, че като влезем в Европа, някой ще ни храни, а като влезем в НАТО, някой ще ни пази. Само че, такова нещо няма.

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той напомни поговорката, че този, който не храни своя армия, храни чужда и даде за пример ситуацията в НАТО около конфликта Гърция – Турция.

Каракачанов допълни, че трябва да подготвим българската армия, за да може да изпълнява своите задължения по Конституция – да има всички способности да защитава териториалната цялост и суверенитета на България.

Четири поредни години се увеличават възнагражденията на българските военнослужещи. Според министъра, службата в Армията не е само въпрос на патриотизъм, а дава възможност за едно нормално развитие. Тази година Армията е с най-висок рейтинг от всички институции, като одобрение на обществото.

„Хората са мотивирани от други убеждения, не от заплатата. Преди 4 години, когато станах министър, един войник взимаше 680 лв. Това за професията защитник на отечеството беше гавра“, заяви Каракачанов.

Според него, тази година за Армията е свършена много работа.

„Беше подписан договор за 98 машини за специалните сили, които ще се произвеждат в българско предприятие в Самоков. Миналата седмица беше подписан договор между Министерство на отбраната и предприятието „Терем холдинг“ за модернизация на основния ни боен танк Т-72, върнаха се от ремонт и модернизация нашите самолети Су-25, беше направено доста за летателната годност и на самолетите Миг-29, беше сключен договорът също така за придобиване на два нови многофункционални патрулни кораба в нашия военноморски флот. На приятелска цена бяха придобити от кралство Нидерландия на два минни ловци за българския флот“, изброи министърът.

И допълни, че не може да се съгласи с някои политици популисти, които казват, че по времето на пандемия са се харчели много пари.

„Напротив, тази година армията не похарчи едни близо 370 млн. лв., които ни бяха по бюджет. Направихме немалко икономии, за да бъдем адекватни към ситуацията с финансовата криза“, каза още той.

Според Каракачанов нищо друго няма да помогне на българския бизнес в кризата освен протекционизмът – форма на държавна подкрепа.

„Българският бизнес беше изоставен от държавата в последните десетилетия. Държавата би следвало да си пази производителя и пази своя търговец. А не дава възможност на огромни вериги да идват, да събират парите на хората и да ги изнасят в чужбина“, каза вицепремиерът.

По думите му, българското земеделие също е оставено на самотек последните 30 години.

„Преди 30 години България изхранваше 9 милионна държава плюс половината соцлагер, а преди 9 септември изхранваше цяла Средна Европа. Сега земеделието на България не може да изхрани 7 милиона българи“, допълни Каракачанов.

Министърът на отбраната заяви, че Армията е най-слабо засегнатата институция от коронавируса и в момента има около 340 заразени, от тях 15 или 16 са в болница. Каракачанов допълни, че ако мнението на ген. Мутафчийски е категорично, той ще се ваксинира.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.