Собственик на една от големите лаборатории в София прогнозира скок на заразените с К-19

PCR тест

След като антигенните тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани, те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях. Това заяви за БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София във връзка с приравняването на антигенните на PCR тестовете.

,,И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката“, допълни той.

С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с COVID-19 с отчитането и на антигенните тестове – още повече, че и НЗОК започна да заплаща PCR тестовете, хората си правеха по-често тестове, а сега и антигенните тестове, които са евтини, така че съотношението между данните от двата вида тестове се променя.

Препоръчвам на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест – безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест, обясни още д-р Калъчев.

Д-р Калъчев коментира, че отдавна са разбрали, че има опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове, още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната.

Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер, сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат, уточни той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.