Проф. Радка Аргирова категорична: Няма нов щам, а мутант

Проф. Радка Аргирова

Вирусът е един, говорим за мутанти. У нас новият вариант съществува от юни месец. Добре познат е. Освен него има още 4-5 мутанти  с много по-ниска честота на разпространение. Нито един от тези мутанти няма да доведе до промяна в реакцията на предлаганата ваксина. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Радка Аргирова, вирусолог.

„Имаме следните наблюдения за този мутант – боледуват млади хора, измества се периодът, в които се забелязват първите признаци и малко по-късно идва цикотивната буря“, каза тя.

„Няма драма, няма никакви причина за притеснения. Всичко работи – тестовете работят, всичко се следи. Малко повече шум се вдигна“, категорична е проф. Аргирова.

Тя заяви, че в момента, ако PCR тестовете са 100, то антигеннтните са 120. „Въпросът е дали се закупуват навсякъде в България достатъчно чувствителни антигеннтни тестове – с чувствителност над 90%“, коментира вирусологът.

Проф. Аргирова заяви, че не е разбрала, че може да се избира коя ваксина да си бием, но тази на Пфайзер е добра.

На въпрос защо смъртността в България е толкова висока, тя заяви, че у нас се нарушава основното Д- дистанцията. „Много се безпокоя за събиранията покрай празниците“, каза тя и допълни, че можем да се заразим и от безсимптомен човек и затова не е добре да се събираме и да празнуваме.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.