Народният театър пръв ще засади бор в градината на Вазов

Юрий Дачев, Диана Добрева и Мариус Донкин

Градина “Иван Вазов” да има в София, ще предложи на Столичната община Народният театър. Оттам настояват безименното сега пространство пред красивата сграда също да се нарече с името на патрона им.

Ако се приеме идеята за парк на народния поет, театралната трупа първа ще засади дърво и то вероятно ще е бор. “Се бор възвишава на ствол великански” са редове от Вазовото стихотворение “Борът” – идеята е всеки, решил да обогати Вазовата градина, да сложи до дръвчето или цветето цитат от негова творба, вдъхновена от българската природа.

А безименният площад пред сградата, обявена за най-красива у нас, е крайно време да носи името на автора на “Под игото”.

Всъщност пандемията удължи честването на Иван Вазов, като “сля” два негови юбилея – 170 години от рождението му със 100-годишнината от кончината му на 22.9.1921 г. На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена премиера ще има “Двубой” от Иван Вазов, режисиран от Мариус Куркински. Мащабният проект “Нова земя”, чиято премиера бе отлагана заради пандемията два пъти през тази година, има нова дата в началото на май 2021 г. Режисьор е Бина Харалампиева. Изключително мащабен е проектът на Диана Добрева, която ще започне на Голяма сцена репетиции на пиеса, посветена на живота и делото на Иван Вазов. Очаква се премиерата на “Балконът на Вазов”, базирана на реални документи и мемоари, да бъде през септември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

Очаквайте още “Плач на ангел” на Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев; музикалния спектакъл “Компанията” с режисьор Михаил Петров; “Бележките под линия”- авторски спектакъл на драматурга Мирела Иванова; “Пиано в тревата” от Франсоаз Саган. През юни у нас трябва да започне и първият етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън на Шекспировата пиеса “Бурята”.

Мариус Донкин очерта и други важни за Народния театър проекти, планирани за 2022 г. – спектакъла “Орфей” на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския театър и спектакъл с режисьор Валерий Фокин. Директорът направи срещата си с журналистите онлайн от новото студио на театъра. Той е убеден, че когато нещата се нормализират, трупата трябва веднага да е готова с новата продукция.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории