Само в 7DniSofia.bg

Омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация – София“ за ноемврийските сметки

Парно

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния министър Теменужка Петкова да бъде извършена извънредна проверка на „Топлофикация – София“ във връзка с  ноемврийските сметки за парно, които са с близо 30 на сто по-високи спрямо година по-рано.

Повод за искането са жалби на граждани срещу „Топлофикация“, изпратени до Ковачева, в които се настоява за изясняване на действителните причини за драстичното повишаване на сметките за отопление и топла вода, информира БНР.

В становището си омбудсманът е категорична, че е недопустимо такова драстичното повишаване на разходите на домакинствата за отопление и топла вода и то в условията на извънредна епидемична обстановка и спад на доходите на заетите в редица сектори.

По-рано този месец „Топлофикация – София“ обяви, че средното увеличение е с 29 на сто спрямо същия месец за миналата година.

Според омбудсмана силно повишените сметки за ноември 2020 г. е поредното доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.