По-малко езикови паралелки в София, повече с математика и техника догодина

училище

Езиковите паралелки в София ще бъдат намалени през учебната 2021/2022 г. , за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост – (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Тази мярка е с цел осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки. Това каза за „24 часа“ Ваня Кастрева, шеф на Регионалното управление на образованието в София. Намаляването на езиковите паралелки обаче не означавало, че ще се учат по-малко часове чужд език.

Ако профилът на ученик например е „Софтуерни и хардуерни науки“, той може да има същия хорариум чужд език като в езикова паралелка. „Изучаването на чуждия език е една от ключовите компетентности на днешния ден, но то може да се случва в различните профили. Затова е важно да обърнем внимание на родителите къде чуждият език се изучава интензивно, разширено или не. Чакаме предложения от директорите, още сме далече от етапа, на който ще ги обсъждаме. Те трябва да обсъдят предложенията си първо на педагогически съвет, след което да го внесат в РУО. В последните години заедно с директорите преориентираме приема към съвременно обучение, свързано със знания и компетентности в сферата на математиката, техническите науки и електронните системи, без да го налагаме“, уточни Ваня Кастрева.

През учебната 2021/2022 г се очаква в софийските гимназии да кандидатстват 11 541 ученици, което е с 300 повече от миналата година. Паралелките пък вероятно ще се увеличат от 388 на 409. Всичко е свързано с резултатите от националното външно оценяване, защото приемът в 8-и клас в държавните и общинските училища зависи от тях. В София обаче има и спортни, частни и училища към Министерството на културата. Конкуренцията е голяма и отговорността на родителите също, коментира Ваня Кастрева.

В рейтинга на училищата по минимален бал на последното прието дете на първо класиране на първо място миналата година беше Софийската математическа гимназия, следвана от Немската гимназия, Техническо училище „Електронни системи“ към Техническия университет в София, 73-о училище, 164-а гимназия с преподаване на испански език, Първа английски, Втора английска, 9-а френска, 22-о езиково училище и 31-о средно училище за чужди езици и математика. Най-желаните паралелки, посочени в заявленията на кандидат-гимназистите, бяха профил чужди езици – английски с испански на 22-о училище. На второ място беше същият профил в първа английска гимназия, а на трето – Първа английска с английски с немски език, следваше Испанската гимназия с комбинацията испански с английски език и Втора английска с комбинацията английски и немски.

В професионалните гимназии пък бяха най-пожелани банково дело с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, следвана от електронна търговия с английски език, Технологичното училище „Електрони системи“ – системно програмиране с английски, Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ – приложно програмиране и системно програмиране. И желанията на учениците са ориентирани към технологиите. „Надявам се директорите и тази година да направят интересни предложения., за да може да откликнем на времето. Тези ученици ще излязат на пазара на труда след 5 години или ще търсят следваща степен на образованието си, затова е много важно те да получат съвременно образование и полезни умения“, каза още Ваня Кастрева.

Досега в Регионалното управление на образованието в София са постъпили предложения за разкриване на нови специалности от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика – охранителна техника и системи за сигурност и електродомакинска техника. Софийската професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ предлага а специалност „Промишлен дизайн“ и „Индустриални отношения“. Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ е депозирала „Металургия на цветните метали“ като дуална паралелка. 97-о средно училище „Братя Миладинови“ предлага специалност „Търговия“. Професионалната гимназия по текстилни и кожени изделия предлага нова за училището специалност „Моден дизайн“. Предстои обсъждане на предложенията.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.