Валери Симеонов и Сидеров се помириха! Вицето обеща да изкара договора за концесията за златото!

Валери Симеонов

Въпрос за златната концесия в Челопеч зададе към вицепремиера Валери Симеонов лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на ОП Волен Сидеров.

Нямам правомощията да отговоря на въпроса. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в пленарна зала в отговор на въпрос на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за концесиите на злато в страната. „Правомощията, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, са делегирани на министъра на енергетиката“, обясни той.

„Дейността на министъра на енергетиката е в ресора на заместник министър-председателя Томислав Дончев“, заяви Симеонов. „Въпросите, свързани с подземните богатства, в това число злато, златодобив и други метали, са регламентирани със Закона за подземните богатства. Този закон е специален по отношение на Закона за концесиите, а аз председателствам Координационния съвет по концесии на основание чл. 38 ал. 3 от Закона за концесиите“, обясни вицепремиерът

„След като знам вашата настоятелност и настъпателност, какво пречеше да извадите този договор, да го донесете тук и цялото общество и аз след 18 години да разбера какъв договор е сключила българската държава с една съмнителна фирма. Това е ваше задължение като вицепремиер. Ако искате да направим проверки на тези концесии, аз съм готов да участвам. Челопеч е най-голямото находище на злато в цяла Европа. Добавяме мед, сребро, които се изнасят напълно безконтролно. Договорът в Челопеч може да се прекрати веднага, имам достатъчно аргументи, макар и късно“, каза от трибуната Сидеров.

Валери Симеонов отговори, че в своята дейност винаги стриктно се е придържал към своите правомощия. „По отношение на проверките по морето, които стават лайтмотив втори сезон, това са проверки на контролните органи, които получават подкрепа от мен. Нито съм организатор, нито нищо. Но поемам ангажимент да поискам този договор за концесия през колегата ми Томислав Дончев“, отговори Симеонов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.