Шефът на сектор „Кражби“ в СДВР с горещи подробности за обира в дома на Мира Добрева!

Мира добрева

Има заподозрени за обира в дома Мира Добрева, но няма случаи на упояване с газ по време на кражби от домове, тези твърдения не лежат на факти. Това заявява в интервю пред Виктория Пенкова от в.“Телеграф“ шефът на сектор „Кражби“ в СДВР гл. инспектор Николай Нотов. В интервюто той разкрива и най-използваните хватки от обирджиите, които атакуват домовете на хората.

– Г-н Нотов, водещата от БНТ Мира Добрева и съседката й Емона Карагьозова, споделиха, че най-вероятно са били упоени по време на кражбите в домовете им. Има ли такива данни?

-Не, няма такива данни за упояване. Вероятно са предположили и са го споделили пред медиите или в социалните мрежи. И аз самият четох за това. Трябва да ви кажа, че има и други хора, които пишат във Фейсбук как докато са спали, са били упоени, а домовете им окрадени. Поради факта, че не са се събудили и не са чули нищо, допускат, че са били упоени или са ги манипулирали по някакъв начин. От моята практика обаче не се сещам да има подобен случай хора да са били упоени, а домовете им обрани.

– Преди време имаше пак вълна във Фейсбук, като хора масово твърдяха, че са ги упоявали по време на обири. Някой не е ли заявявал пред вас подобна информация?

– Не. За този тип кражби, при които се влиза от приземен отворен прозорец, единствената цел на крадеца е да вземе нещо бързо, обикновено дамска чанта или друг тип чанта, лесно, достъпно и да се изнесе. В никакъв случай не се търси контакт с хората, примерно да им ходи в спалните и да ги упоява. Целта е да вземе нещо бързо и да избяга.

– Категоричен сте, че никога досега не е имало случаи на упояване? Питам ви толкова настойчиво, защото хората действително са изплашени и само затова говорят.

– Да, категоричен съм. Хората трябва да бъдат спокойни, няма упояване. Преди около 8-9 години имаше случаи на упояване, но то беше от друг тип. Имам предвид дори друг вид престъпление – грабеж. Жертвите се запознаваха в интернет с престъпници, ходеха на срещи с тях, а докато не гледат, им сипват упояващо вещество в чашата с питие. След това има покана да се отиде в дома на жертвата, като следва грабеж. Тези случаи вече ги няма, не се случват просто.

-Това е нещо съвсем различно. Някои хора дори описват, че упояването ставало с райски газ. Възможно ли  е?

– Райският газ, от който изтънява гласа (смее се)….няма такива данни, никой не е заявявал в полицията подобно нещо. Специално от кражбите в домовете на Мира Добрева и Емона Карагьозова има кадри на извършителя. Разбрахте ли кой е той, насоки имате ли? Да, има кръг от заподозрени. Проверяваме им алибито. Лица от контингента, които също се доближават до описанието, също са обект на засилени проверки. Наистина не спираме да работим и в момента, докато говорим с вас.

– Мира Добрева разказа, че документите й са върнати. Как е станало това?

– Извършителят е отнел на жертвата портмонето й от дамската чанта. Взел е само парите, след което е захвърлил документите край дома й, докато се оттегля. На другата жена й е взел цялото портмоне, очила, вероятно ги е изхвърлил някъде и тях, но до момента не сме ги открили. Ако някой съвестен гражданин се натъкне преди нас на портмонето или документите, ще сме благодарни да ни уведоми.

– Колко хора при обири от къщи и комплекси са се оплаквали след това, че ги боли главата и то необичайно силно, за да се подскаже, че върху тях е имало въздействие с газ или друго вещество?

– Няма такива случаи, мен лично ме изненадаха постовете в интернет. Това твърдение набира някаква лавинообразна сила, което ме втрещява буквално. Това не лежи на факти, разбирате ли. Затова искам да успокоя хората.

– Има ли въобще такъв газ, който използват крадците?

– Има различни газове. Тези, които упояват се използват в медицината, за тях питайте анестезиолозите, но се третират по много различен начин, с маска, с инхалатор. Така някой да влиза и да пръска е невероятно. Газовете, които са масови у нас, са по-скоро за самозащита, те дразнят очите, кашля се от тях, задушливи са. Ще те събудят, няма да те приспят.

– На вас не ви ли е странно?

– Странно ми е, разбира се. Но вече за този газ дето те забавя, приспива, трови, може да се обърнете към службите в Солсбъри, там нали имаха случаи с отровен газ (Новичок). У нас няма такива.

– Прави ли ви впечатление, че хората вече масово качват първо снимки и кадри от обирите в домовете си във Фейсбук, чак след това ви викат вас. Как си го обяснявате?

– Прави ми, да. Най-правилно е първо да се уведоми полицията, да се предоставят кадри и видеозаписи, ако има такива. Но това е личен избор дали да ги публикуват и в мрежата.

– Това не ви ли помага?

– Помага ни, защото шанса някой да разпознае крадеца и да ни алармира, е много по-голям. Имаме случаи при които извършителят е от провинцията, на нас ни е по-трудно да го разпознаем, но го виждат негови близки и познати, и ни казват дори анонимно. Знаете, че роднините дори да се маскираш с шалове и шапки, винаги ще те познаят.

– Много или малко са случаите, при които качването в интернет и разпознаване, ви е помагало?

– Имали сме такива случаи, но не са много. Преди няколко години, когато работех в сектор „Грабежи“, извършителят беше от провинцията, нямаше как да го познаем, но анонимно ни позвъниха негови близки и го издадоха. Хората бяха видели материали в медиите.

– През лятото кои са най-обираните квартали, какво показва практиката ви?

– Практиката и цифрите показват, че наистина могат да се изведат такива квартали. Става въпрос за тези по Южната дъга – Драгалевци, Бояна и т.н., където се смята, че живеят по-състоятелни хора. Логиката на извършителите е, че там се надяват да има по-скъпи вещи и пари, които да вземат. Но трябва да ви кажа, че този тип крадци, които влизат през прозорци, го правят навсякъде, стига да забележат отворено и счетат, че  е удобно, независимо от квартала. Затова препоръчвам на хората особено през летния сезон да си затварят прозорците особено на приземните етажи, да вземат, ако е възможно, и мерки да ги защитят със заключващи устройства.

– Какво се краде най-много?

– Пари и злато. Значително намаляха кражбите на техника.

– Има ли знаци, които крадците оставят на набелязаното за обиране жилище? Как да разберем, че сме мишена?

– Има различни нишани, които си оставят, но не е много често. Засичали сме най-вече листчета, които мушкат между вратата и касата, за да разберат дали се влиза и излиза от апартамента. Ако не се помръдне листчето, значи в него няма движение и атакуват. Правят го по два начина-или опитват да отключат, или разбиват директно. Богата палитра от начини на влизане има.

– Преди време от полицията казаха, че крадците вече ходят богато облечени, с маркови дрехи и часовници, но винаги с шапки на главата, за да не ги снимат камерите в лице, ако има такива. Какво ще посъветвате хората?

– Да гледат дали има необичайни лица, които се въртят край входа и блока им. Да ни сигнализират при всеки такъв човек. Имахме случай преди време една жена от кв. Люлин била на балкона. Видяла как мъж се качва на втория етаж, влиза, а след време излиза и носи нещо. Чак като изчезнал, ни позвъни. Беше крадец, който след това не успяхме да хванем. Призовавам, ако някой се натъкне на подобни случаи, незабавно да ни звъни, дори анонимно, за да реагираме. Друг съвет е хората да не афишират, че заминават на почивки, да не се хвалят предварително във Фейсбук и Инстаграм. Ако имат съсед, на който да се доверяват, да го помолят да наглежда жилището им.

– Случвало ли се е по сигнал да задържате крадци?

– Да, имаше такъв случай преди време под района на 2 РПУ. Там след като бяха извършили кражбата, по време на оттеглянето, ги арестуваха. Съвестен човек се беше обадил и реакцията беше бърза.

– По колко кражби стават на ден в столицата?

– По около 4-5 са. Има кражби с ниска стойност на откраднатото, но самите хора се тормозят, че им е влизано в дома. Правим всичко възможно, за да разрешим всеки случай, без значение колко струва откраднатото или колко малка е сумата.

Едно интервю на Виктория ПЕНКОВА, „Телеграф“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.