Жестока измама с евтини квартири плъзна у нас! Първо ви предлагат евтин апартамент, но когато звъннете…

Имоти кооперация жилище

Фалшиви обяви с нови, големи, красиви, луксозни, но евтини недвижими имоти под наем, са се нароили в интернет и заблуждават търсещите клиенти. С „Флагман“ се свърза дългогодишен представител от бранша, който твърди, че познава схемата детайлно и че е била в ход преди години, но сега отново набира скорост.

Примамката е лесна и на пръв поглед безобидна, но в действителност създава огромни проблеми на легитимните брокери, работещи с почтени методи.

„Нуждаете се от апартамент под наем – отваряте един от големите сайтове за обяви. Произволно – измамниците са плъзнали в най-големите сайтове. Избирате локация и площ на апартамента и разбира се – цена. На първите места на първа страница от търсенето излизат 2 прекрасни апартамента като топ оферти – луксозни, обзаведени с високо качество мебели, с климатик, тераса и т.н., които веднага ви приковават, защото… се отдават за 350-400 лв. месечно.

Виждате публикуван телефон за връзка и веднага, без да се замисляте, набирате, но отговор няма.  На другия ден или след няколко дни обаче телефонът ви звъни, а гласът в слушалката казва, че знае, че търсите апартамент и ви предлага оферти, подобни на тези, която сте прегледали, но те са значително по-скъпи, в зачукан квартал и в значително по-лошо състояние.

„По този начин легитимните и стойностни, реални оферти, които фирмите публикуват, стават неатрактивни за клиента, който си мисли, че може да намери напълно обзаведено жилище за цена, двойно по-ниска от истинската. Това смазва авторитета на брокерите и води до загуба на доверие от страна на клиентите. Най-лошото е, че с тази практика се занимават 2 фирми в страната, които чрез свои подфирми публикуват стотици такива обяви и петнят името на професията“, коментира човекът от бранша.

Схемата не влиза под ударите на закона, защото работи чрез т.нар. „вратички“. Винаги мнимият брокер може да се оправдае с това, че апартаментът, който сте видели, вече е отдаден. Няма начин, по който ГДБОП и Прокуратурата да вземат отношение по проблема.

„Гледайте внимателно предлаганите оферти. Никой с ума си няма да пусне обзаведен тристаен апартамент в Студентски град в столицата или в центъра на който и да е голям град, на цена по-малка от 500-600 лв. месечно. Ако видите обява, на която обявената цена е под тази сума – най-вероятно е въпросната измама“, предупреждават брокерите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.