Ген. Кирчо Киров с шокиращи разкрития: Кой унищожи службите за сигурност и защо го третират като престъпник?

кирчо киров

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров вече е свободен човек, след като на 9 юли съдът отмени мярката му за неотклонение „Домашен арест“ и я замени с парична гаранция. Както сам той се пошегува със себе си: „Вече съм волна птичка“. 

Съдът отмени мярката заради предоставени от ген. Киров и защитата документи за влошено здравословно състояние и невъзможността бившият разузнавач номер едно да се готви за другите си дела. Съдът оцени и доброто му процесуално поведение.

Потърсихме ген. Кирчо Киров за коментар на случващото се с него.

–  Как е на свобода, ген. Киров? Какво е чувството един генерал да бъде „волна птичка“?

– Ще го обясня с думите на Сервантес от „Дон Кихот“: „Свободата, Санчо, е на върха на копието“. А бих го перифразирал: „Свободата, Санчо, е в портфейла на гладния“. Когато ми наложиха домашния арест, бях принуден да напусна работа, което рязко се отрази на семейния бюджет. Вече мога да се срещам с хора като нормален човек. Имам и други дела. Ще се срещам с адвокатите си спокойно. Казах го още, когато ми наложиха домашния арест, нямам намерение да се крия, а искам да изчистя името си.

– Очаквахте ли това решение на съда?

– Смело е да се каже, че го очаквах. Но се надявах. Защото здравето ми се влоши. Трябва да бъда хоспитализиран заради сърдечни проблеми. Всички са срещу мене – целият държавен апарат и съдебната система.

–  Отмяната на мярката ви не е ли добър знак?

– Ако може да се обобщава, това е добър знак. Но като гледам отношението на прокурора… Той се държеше по време на делото рязко, искаше да продължи гаврата срещу мене. Но съдът прояви благоразумие.

– Един уважаван български генерал, мъж с чест, като вас, е държан под домашен арест. В същото време рецидивисти се разхождат на свобода –  търсят ги, пък не ги намират. Затворници бягат… Един от тях, аха да го залови МВР, негов авер взе, че го гръмна…

-Всичко това е доказателство за абсурдността, в която живеем. Бягствата на затворници можем да си обясним със състоянието на системата на МВР и обстановката в общежитията. Лоша организация, демотивирани хора – това е. Колко пъти протестираха – за заплати, за порциони, за обувки, за какво ли не. И се получава тъжно-смешната ситуация – гонят избягалите затворници и тъкмо да ги заловят, те вземат та им попречат като се самоизбият.

–  Обикновена възрастна женица ходи въоръжена с газов пистолет в пощата в Световрачене. И не е само тя. Баби и дядовци се въоръжават, за да се пазят от престъпниците. Как ви изглежда тази картина?

– Абсурдно. Това да няма елементарна сигурност за обикновените хора, може да се квалифицира само с една дума и тя е абсурд. Въоръжената възрастна жена е само част от общото състояние на държавата и липсата на сигурност.

– Защо стигнахме до тук?

– Заради разрушената държавност, която продължава вече 30 г. от началото на прехода. Бяха унищожени силите за сигурност и обществен ред.  Умишлено разрушиха именната система на държавата. От там тръгва нарицателната дума „ченгета“. Беше насадено тежко отношение към тези структури. Сега те са недофининсирани, а служителите в тях са с ниски заплати. Цари в страната пълна всепозволеност и ненаказуемост.

– Кой разруши системата?

– Бащите на демокрацията – като се тръгне от Луканов, Лилов и Иван Костов. Навремето попаднахме на следи за близък до СДС канал за контрабанда на цигари. Тогавашният шеф на разузнаването Димо Гяуров изпадна в истерия. Беше натиснат от Иван Костов и Богомил Бонев. И ни вързаха ръцете. Така нещата се унищожаваха в зародиш. Става дума за целево порочно зачатие.

– Има ли изход?

– Не съм оптимист. Предвид на огромното политизиране на службите.

– Не мога да не ви задам и още един въпрос, който няма директна връзка с темата на нашия разговор. Става дума за връщането на мигрантите и реакцията на нашето правителство.

– Много добре реагира правителството. Става дума за 45 хил. мигранти. Кой и как може да ги поеме?! Това е невъзможно.

– А и всъщност те не искат да бъдат в България. Само преминават през нашата страна напът към Германия и Франция?!

– Това е другият въпрос. Насила хубост не става.

Интервю на Албена Борисова/Пик

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.