Ето какво е състоянието на белгиеца, изоставен от групата си и спасен от българи в Рила!

Драма1

Състоянието на белгиеца, който беше изоставен от групата си в Рила е добро. Травмата, която е получил под Додов връх не е сериозна и след кратка почивка той отново ще може да ходи.

Двама белгийски туристи – единият от които тежко контузен, попаднаха в бедствена ситуация в Рила, след като група скаути ги изостави под Додов връх. Последва тежка 15-часова спасителна операция, при която двамата младежи бяха свалени посред нощ от планината. Приятелите, които изоставиха раненото момче, са се срещнали с него в София, където той е бил на преглед, показа Нова телевизия.

“Атмосферните условия в планината, когато намерихме момчето, бяха доста тежки – имаше мъгла, валеше дъжд и температурите бяха ниски”, сподели Кирил Чолаков, началник на Спасителната служба в Дупница.

Той коментира начина, по който групата скаути е изоставила момчето високо в планината. “Ние не сме морални съдници. Мога да кажа единствено, че аз, сигурен съм, че и моите колеги, никога не бихме постъпили така – да оставим човека до нас сам в планината. Това, че те са знаели, че е задвижена планинска спасителна операция и че спасителите ще дойдат, не оправдава тяхното поведение. Но ние не сме хората, които ще съдят тези хора”.

“Момчетата бяха с туристически обувки, но на мен ми се стори, че облеклото им не беше подходящо за изкачването на висока планина. Бяха по къси панталони, с къси ръкави, нямаха дебели дрехи, които да ги затоплят при температури от 3-4 градуса”, разказа един от спасителите, участвали в операцията по намирането на момчето в планината.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *