Само в 7DniSofia.bg

КЕВР няма възможности и инструменти да може да докаже, че е сигурен в разходите! Румен Гечев разпалено коментира въпроса с…

Румен Гечев

В изолация ли е БСП в парламента? Този въпрос бе зададен, след като левицата остана сама в пленарната зала по време на вота в парламента за освобождаване на шефа на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, предложен именно от БСП, предаде Канал 3.

„БСП не е в изолация. Ако се прослведят събитията около важни за управляващите закони, както и случая с Инерком и ЧЕЗ и искането на председателя на Комисията – ГЕРБ и ДПС винаги гласуват заедно. Ние не сме сами. Просто в такива случаи си личи кой е истинска опозиция.

Няма как да е опозиция една партия, която по ключови закони и решения гласува с управляващите. Не искам да дискутирам. Излагам факти”, обяви в в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3 депутатът от БСП Румен Гечев. „Народът решава кой да управлява и кой да влезе в парламента. След влизане в парламента се решава на база аритметика кой с кого може да управлява, тъй като е публична тайна, че вкъм момента нито една политическа сила не може да събере мнозинство, за да управлява самостоятелно и вариантът е коалиция. Коалициите се решават от ръководството на съответни партии. Техните имена нямат значение. Коалициите се определят на база програми. Преценява се кои различия може да бъдат преодолени и ако се постигне съгласие, се преминава към формиране на коалиция”, каза Гечев.

Той коментира и енергийната тема и покачването на цените на тока и топлоенергията. „Разбира се, няма как да растат цените на природния газ или петрола и в същото време другите цени да остават непроменени. Ние нямаме нищо против базата на пазарните условия. Но също така не искаме КЕВР да направи така, че да проверява и отчита точните разходи на фирмите. Тъй като знаете, че претенциите на фирмите, които доставят електроенергия – те трябва да докажат какви са производствените им разходи и след това какъв е техният марж за печалба. Ясно е, че те работят за печалба.

Но нашите претенции са, че КЕВР няма възможности, няма и инструменти да може да докаже, че е сигурен във фактурираните разходи на електроразпределителните дружества. Тъй като ние имаме сериозни съмнения дали значителна част от тези фактурирани разходи не са проверени от КЕВР и не са доказани. Давали сме вече сигнали до прокуратурата, но трябва да има промяна в механизма.

И ние сме давали сигнали в парламента и това ни е претенцията. Да докаже Комисията, че осъществява такъв контрол, защото досега ни се отговаря, че такъв не е осъществен. Става въпрос за десетки милиони левове, които ЕРП-тата декларират”, обяви социалистът. По темата с протестите на майки с деца с увреждания. „Не е имало никакви колебания дали да подкрепим законопроекта на омбудсмана Мая Манолова. А и ние като социална партия сме имали достатъчно много предложения в парламента. Няма как да не се съгласим, че цивилизоваността на едно общество се мери и по това какво е отношението му към хората в неравностойно положение и хората с увреждания.

Трябва да се направи баланс между икономическите възможности на държавата и потребностите на тези хора. Защото ако става въпрос за няколко милиарди лева, това би било неприемливо от икономическа гледна точка, но ако става въпрос за сто или двеста милиона лева, мисля, че това не би било проблем за българската държава”, допълни икономистът.

По думите му предложението на БСП парламентът да не излиза в отпуск не е било популистко. „Защото, ако трябва да се решава някакъв въпрос от национално значение, парламентът ще работи и на три смени. В случая имахме определени резерви, защото дори и да работим през август, защото ние нямаме готов проектозакон от управляващите”, каза Гечев, като визираше именно поректозакона за хората с увреждания. „Това, че един колега е решил да се оттегли от ръководство и да търси лична реализация си е негово право”, коментира Румен гечев по отношение на оттеглянето на Жельо Бойчев и спекулациите за раздор в редиците на БСП.

„Нека припомним, че и сегашният министър на финансите Владислав Горанов също си даде оставката и това не предизвика сътресения в ГЕРБ. Не виждам скандал. Всеки има право на избор. Уверявам ви, че решението на Жельо Бойчев не е политическо, а е лично”, допълни той. По отношение на вота на недоверие, който не мина, и въпросът дали БСП готви и нов трети вот Гечев отговори: „Разбира се. Когато е приключил вторият вот, се готвим за трети вот и се надяваме третият вот да е по-успешен.

Управляващите имат достатъчен брой гласове, за да отхвърлят вота. Но ролята на опозицията е да показва грешките и да ги изкарва на показ”. „Третият вот може да бъде за всичко. Бихте ли ми казали една сфера, която не е в криза. Нека ги изброим – здравеопазване се намира в катастрофално състояние. Над 500 милиона лева са дълговете на държавни и общински болници. Българската наука и образование се намира в тежко състояние, тъй като ние имаме в пъти по-малко разходи за наука като относителен дял от БВП от страните в Европа. Няма ни никъде по производство на лицензи, патенти и иновации. По конкурентоспособност сме на последно място в ЕС.

Изоставаме и от страни извън ЕС. Сектор „Сигурност” – няма нужда да говорим. Българската икономика – само един аргумент ще използвам и това е оценката на международния бизнес. А тя е – при близо 10 милиарда евро инвестиции през 2007 г., сега са 950 милиона. 1000 процента е намаляла оценката на световния бизнес към България. Не искат да инвестират в България. Няма противоречие с кредитния рейтинг – той не се дава за състоянието на икономиката, а за възможността на правителството да тегли нови заеми. И тъй като бюджетният ни дефицит формално е нисък, тъй като фискалният ни резерв формално е добър – това позволяла по-висок кредитен рейтинг”, допълни Румен Гечев.

Той говори и за срещата 16+1, която се провежда в София и която би трябвало да отвори нови сфери на сътрудничество с Китай за страните от Централна и Източна Европа. „Ние сме на предпоследно място от тези 16 страни по инвестиции от Китай. Китайските инвестиции за миналата година са под 6 милиона долара на година. Даже Либерия има по-големи инвестиции. А Китай отваря металургични комбинати, открива банкови филиали в другите страни. Ние сме на опашката. И ще ви кажа защо е така – заради слугинажа на българския политически елит. Той загробва българския Южен поток и прехвърля тръбите към Турция, докато Германия удвоява тръбите. Ние съсиспваме „Белене”, докато Чехия и Унгария подписват с Русия и изграждат. Ние съсипваме връзките с Китай, докато другите 15 страни се конкурират, настояват за сътрудничество с Китай”, заключи Румен Гечев.