Защитник на осъдените изригна: Да не си мислите, че затворниците стоят в затвора през цялата присъда?

затвор

Затворниците трябва да имат право да работят. В това е категоричен Даниел Стоянов, председател на Асоциацията за реинтеграция на осъдените лица, който даде интервю за предаването ” по БНР.

“Всички затворници трябва да имат право да се трудят, защото трудът е важна част от ресоциализацията и рехабилитацията на лишените от свобода. Дори някой да е осъден за тежки престъпления, ако законодателството дава в един момент възможност той да бъде предсрочно условно освободен или режимът му да бъде сменен с по-лек, има възможности да се контролира лицето, когато е на външен обект. Мисля, че вече седма година сме в етап на въвеждане на електронното наблюдение. В законодателството има възможност с електронно наблюдение да бъдат проследявани лица, които работят на външни обекти”.

Гривните са отговор на въпроса за сигурността, защото нашето общество все още си стои на принципа, че щом някой е извършил престъпление, трябва да се вкара в затвора и да стои там от началото до края, добави Стоянов:

“В момента лицата, които работят на външен обект, трябва да са доказали, че те са се поправили и превъзпитали и няма да се отклоняват. Този труд, положен навън, е част от прехода, в който лицето се адаптира към живота на свобода. Нашата система на затворите не е готова да се справи с лицата, извършили тежки престъпления. Колкото и да се опитваме да говорим, че има някаква реформа, че нещо правим, нашите затвори не са готови да поемат истинската престъпност – тежките престъпления, лицата с вградени криминални навици”.