Мая Манолова избухна, заради майките на деца с увреждания! Работата, в която влагам цялата си енергия и сърце, с нея не съм част от решаването на проблема, а съм част от проблема

мая манолова

„Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа – това не е популизъм, а ефективност”, заяви омбудсманът Мая Манолова по bTV.

Миналата седмица омбудсманът беше обвинена, че използва протеста на майките на деца с увреждания за политически цели и евтин пиар. Още тогава Манолова обяви, че е готова да се оттегли от поста си, стига законите в помощ на хората с увреждания да бъдат приети.

Тя отново потвърди това си намерение в студиото на „Тази сутрин”.

„Едната страна на проблема е, че майките са непредставителни, че протестиращите майки не са тези, които да казват колко да струва един самолетен билет, че трябва да се засрамят и да си приберат децата, че се финансират отвън и затова са на протест, че са проблем, който трябва да бъде решен от социалния министър и да ни се махне от главата. Всичко се свежда до това колко лоши са майките и колко лош е омбудсманът”, припомни конфликта Манолова.

Тя е категорична, че проблемите на майките с увреждания са над всичко за нея и е готова да освободи поста си.

„Продължавам да се боря за тези закони. Това са три закона, които трябва да решат проблемите на една част от българските граждани”, каза Манолова.

Появиха се и спекулации, че омбудсманът се готви за кандидат кмет на София или кандидат кмет на президент.

„Вас ще видим ли, г-н Хекимян, в ролята на кмет или на президент? И аз също си харесвам работата, но работата, в която влагам цялата си енергия и сърце, оказва се, че с нея не съм част от решаването на проблема, а съм част от проблема”, каза Манолова.

По думите ѝ до момента няма нито един сериозен аргумент срещу законопроекта за хората с увреждания. Манолова подчерта, че не трябва да има противопоставяне на групи между хората, защото това руши морала и човещината в обществото. Нейните очаквания са били всички да седнат около една маса и да се чуят конкретни аргументи, а не лични нападки.

„Според експертите на социалното министерство ще са необходими още 105 млн. лв., за да получат 77 хил. души асистентска услуга. В момента 169 млн. лв. се дават, за да се получава добавка за чужда помощ в размер на 90 лв. и асистентски услуги има само за 11 158 души. Тук искам да кажа, че влизам в положението на финансовия министър – всички му искат пари. Това, което той трябва да разбере е, че с парите, които и без това се дава, могат да се осигурят асистентски услуги на пъти повече хора”, категорична е Манолова.

„Парите се харчат неефективно. Няма законови правила, по които да се урежда услугата за хората с увреждания”, каза още омбудсманът.

„Става въпрос за личната помощ, която според конвенцията на ООН трябва да бъде предоставена на всеки човек с увреждане. Трябва да имат и тази услуга – с какво нейното регламентиране е проблем?”, каза още Манолова.

Тя призова законите за хората с увреждания да бъдат приети. Проектът за личната помощ ще бъде внесен в парламента, като Манолова организира и публично обсъждане.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.