Удвоена полиция в Ботевград, заради сблъсъците между роми и полиция! Кой се оказа виновен в крайна сметка?

Полиция

След съботното меле между полицията и празнуващи роми, бяха задържани шестима души. Двама от тях са с 18 и 16 присъди, пише НОВА.

Екшънът се е случил пред блок 15, кв. „Саранск” в Ботевград в събота около 23:00. Полицията идва по сигнал за силна музика, но вместо шумът да бъде намален, служителите на реда са нападнати. Гражданите започват да хвърлят камъни, дървета и пейки. Задържани са петима мъже и една жена за 72 часа. На всички са повдигнати обвинения за хулиганство.

Пред камерите на NOVA говориха няколко от майките на задържаните.

„Децата ни бяха задържани и бяха пребити, никой не ни вярва”, заяви една от майките. Тя обясни, че са празнували рожден ден, но когато полицията е пристигнала всичко вече е било приключило.

„Полицията почнаха да ритат колоните, синът ми ги помоли да не му взимат колоните, защото не са негови и са 700 лева. Те му казаха „Товариш колоните, иначе ще те арестуваме за съпротива на властно лице”. В момента, в който се наведе да вземе колоните, беше извита ръката му, вкараха го във входа и го пребиха като куче с пистолетите в главата”, обясни жената.

„На всички камери се вижда, моето дете нищо не е направило”, каза друга майка на задържан. Те не отрекоха, че са нападнали полицията, но заявиха, че органите на реда първо са ги атакували. Бременна жена разказа пред NOVA, че също била нападната от жандармерията. „Бях горе на петия етаж. Чух, че се пищи и слязох да видя какво става. Тамън се показах и един от полицаите стреля с пистолет или пушка”, обясни бременната жена.

Лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев каза, че случаят е изключително тежък.„Невинни хора са били нападнати от полицаите в 2:30 през нощта. Влизали са с прожектори и са осветявали в леглата, докато хората спят. Стреляли са невинни, има пребити”, заяви Илиев.

Той каза, че имало човек в изключително тежко състояние, който обаче, не можел да се покаже, тъй като получавал заплахи от полицията.

„За силна музика може да се каже, че в летните месеци е често срещано явление. Това е стар проблем, който е нерешен все още”, заяви кметът на Ботевград.

„До момента много трудно са отстранявани тези проблеми поради липса на достатъчно полицаи. До момента са избягвали да влизат в ромската махала, да спират музиката, тъй като в най-добрия случай са двама до четирима”, заяви кметът.

Той изрази мнение, че полицейското управление трябва да бъде подсилено с поне двойно по-голям служители на реда.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *