Експерт скандализира страната с горещия си коментар: За Ердоган България е…..

Ердоган Борисов

Трябва да отчетем вота на турския народ, но не бих казал, че различните кандидати имаха еднакъв шанс с оглед на даденото им медийно време, което бе в пъти вповече в полза на Ердоган. Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ геополитическият анализатор Боян Чуков.

Обикновеният турчин е горд, че Ердоган е върнал гордостта на турската държава, че Турция вече може да взема решенията си самостоятелно. Новата Конституция е ушита за Ердоган. Ако не се случи нещо съвсем неочаквано, до 2023 г. в нашата югоизточна съседка ще имаме за президент Реджеп Ердоган, заяви Чуков.

Според бившия представител на България в ООН Стефан Тафров изборната победа на Ердоган е обезпокоителен знак за България. Всяко отстъпление от демокрацията е лош знак за страната ни. Имаше много манипулации на изборите, но това все пак е демократичен вот и нарушенията едва ли са имали решаващо значение за крайния резултат. България трябва да продължи да работи с Турция и с Ердоган, но се надявам това да не бъде на всяка цена. Има цена, която страна членка на Европейския съюз не може да плати. Не може да стигаме в угодничеството си дотам да експулсираме в Турция политически противници на Ердоган. Гърция например не го прави. Трябва да спрем и ние, трябва да пазим достойнството си, подчерта Тафров.

По думите на Чуков милионите сирийски бежанци са силен коз в ръцете на турския президент и той може да ги насочи в различни посоки извън Турция в зависимост от интересите на страната. Гърция е в по-остър конфликт с Анкара, на България Ердоган гледа като на свое ловно поле – страна, в която завладява позиции, каза още Боян Чуков.

Тафров заяви, че на вчерашната минисреща на върха за миграцията в Брюксел не е постигнат пробив.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *