Мощен циклон се е насочил към България! Кога ще удари и колко още ще чакаме времето за море и плаж?

буря облаци

Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете най-южните части на Италия, след това Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България от юг-югозапад, съобщава Нова телевизия.

Днес обаче ще се порадваме на хубаво време – прохладно с температури между 24 и 29 градуса. В западната част на страната е възможно да превали и прегърми, но на изток слънцето ще грее с пълна сила. По морето слънцето ще надделее над облаците. Температурите ще са около 22-24 градуса. Вятърът ще е умерен, а вълнението на водата – слабо. В планините няма да е толкова приятно за преходи.

В западната част на страната ще е облачно, ще вали и ще гърми. Температури – до 15-16 градуса. А по най-високите части на Рила е възможно да превали и сняг. Рязката промяна ще настъпи във вторник. От югозапад идват интензивни валежи, гръмотевици и градушки. Едва в навечерието на почивните дни валежите постепенно ще намалеят. През целия период температурите плавно ще се покачват и чак събота-неделя те ще догонят по-нормални за сезона стойности – около 27 градуса.

По пътищата се очертава спокоен ден. Ако планирате да пътувате, направете го днес. От вторник до края на седмицата ще е мокро, хлъзгаво и с повече вероятност за мъгли. Заради последните порои пропадна пътят през прохода „Шипка“. При километър 182 водата е отнесла банкета и около 100 метра от пътното платно. Участъкът е опасен, но сигнализиран.

Ремонтът е планиран да продължи до 30 юни 2018 година. Тази седмица по границите със Сърбия и Турция се очаква да започне традиционният поход на гастарбайтерите. Ако пътят ви минава през тези критични точки, имайте едно наум, че са възможни опашки. Опасност от поройни наводнения е обявена от вторник вечерта през целия ден в сряда.

В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра. На юг – опасност ще дебне по всички планински притоци на реките Арда и Марица. Проблеми са възможни по всички реки в района на Родопите. Системите за ранно предупреждение прогнозират жълт код за опасно високи нива за реките Черна в района на Смолян и Елховска при Рудозем.

От сряда до петък геомагнитната активност ще е динамична, прогнозират пък от Руския институт по физика „Лебедев“. Очакват се магнитни бури до 5-та степен от 10-степенната скала. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – виновни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е препоръчително да си стоят вкъщи и да са близо до течности.