Адът не е свършил! С гръм и трясък ще падат валежи и градушки! Ще има ли нови наводнения…

Буря време прогноза дъжд

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юни – ще започне да се понижава. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре в 13 часа и 7 мин. е лятното слънцестоене и започва астрономическото лято. Времето ще бъде предимно слънчево.

След обяд над Северна и Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Ще е топло, след обяд в равнините горещо с максимални температури между 29° и 34°.

Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с характерния бриз. Максимални температури на въздуха: 29°-32°. Температурата на морската вода е 23°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд, главно над масивите в Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от изток.

Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра – около 13°. В петък и събота, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а през втория ден в източните и южните райони ще се развива мощна купестодъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони, по преминаващия фронт, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки.

С повече слънчеви часове и с високи температури ще бъде в петък в югоизточната половина от страната. С усилване на вятъра от северозапад, в събота в Източна България – и от север, температурите ще се понижат значително – с 5 до 7 градуса и максималните ще са между 21° и 26°. В неделя ще има променлива, в следобедните часове по-често значителна облачност и на места ще превали дъжд, в югозападните райони са възможни по-съществени количества. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат под 30 градуса.