Синоптикът Мартин Славчев обяви добрата новина за времето, но съобщи и нещо…

време дъжд чадър

През нощта времето бе преобладаващо ясно, а днес ще е предимно слънчево. Това съобщи Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитиран от Фокус.

След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в София – около 28°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24°-28°. Температурата на морската вода е 23-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд, главно в масивите от западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

В четвъртък отново ще бъде предимно слънчево. Късно след обяд над Северна България и планинските райони ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Дневните температури ще са високи – между 29° и 34°.

В петък и събота, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало над северозападната половина от страната, а през втория ден – над източните и южните райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки. С повече слънчеви часове и с високи температури ще бъде в петък в югоизточната половина от страната. С усилване на вятъра от северозапад, в събота в Източна България – и от север, температурите ще се понижат значително – с 5 до 7 градуса и максималните ще са между 21° и 26°.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.