Българските превозвачи се страхуват от фалит! Искат българските шофьори да бъдат принудени да работят за чуждестранни фирми, не сме съгласни, казаха…

ТИР

Този отказ е продължение на едно политическо поведение по оста Запад-Изток, пряко насочено срещу България. Пробивът на ниво Европейска комисия очевидно не се хареса на Франция. Този отказ не ни изненада, изненада ни, че успяхме да постигнем диалог. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев във връзка с отказа на Европейския парламент да даде мандат на транспортната си комисия за преговори с Европейската комисия и Съвета на министрите за новия пакет за мобилност, известен като пакета „Макрон“.

За всички е ясно, че става дума за френска политика, подкрепяна от Германия. С политически лостове и механизми се налагат решения, които да решат вътрешните проблеми на определени страни. Тези решения са в разрез с всички европейски принципи, подчерта Арабаджиев. Последното решение на европарламента ни отдалечава от крайния компромис.

Дадените досега аргументи за нас са популистки и неверни. Скрити зад идеята за защита на работниците, се опитват да нарушат правата на гражданите на Европейския съюз. Предложенията са неприемливи за по-отдалечените от Западна Европа държави като България.

Това се отнася и за други държави, като Румъния, Литва, Латвия и Естония, посочи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи. Намаляват шансовете ни да се преборим за бъдещето на един от най-работещите сектори в България. Това е работа, изпълнена с лишения, която в западните демокрации не е престижна и няма кой да я работи.

Не е тайна, че във Франция и Германия има недостиг на работна ръка в този сектор. За нас обаче заплатата в сектора дава добро препитание на хора, които не са с висок образователен ценз и няма как да изкарат тези средства в други сфери.

Целта е българските шофьори да бъдат принудени да работят за чуждестранни фирми, което ще доведе до фалит на по-малките транспортни компании. Хиляди български млади семейства ще станат потенциални емигранти. А през последните 5 г. ние върнахме в България стотици млади хора в България, където получават повече, отколкото да ходят да берат ягоди и да разнасят пици в чужбина.

Сега те ще бъдат принудени отново да отидат в чужбина. А по-възрастните ще са принудени да отидат на борсата. Вместо държавата да печели от брутния вътрешен продукт, който се създава, ще трябва да плаща помощи за безработни, каза още Йордан Арабаджиев. По думите му крайното решение ще бъде тест имат ли право държавите от региона да работят на един общ, справедлив пазар.

От Съюза на международните превозвачи заявиха, че обмислят като крайна мярка протест в Брюксел, ако Европейският парламент отхвърли аргументите им. Всички знаем, че магистрала се затваря и с един ТИР, заяви председателят на Управителния съвет на Съюза Ангел Траков.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории