Климатологът Георчи Рачев уплаши цяла България с прогнозата си! Кога може да ни удари страховита градушка?

Георги Рачев

Вчера и онзи ден температурите бяха нормални за юни месец – между 20 и 27 градуса. Вчера следобед към 16:30 в София беше 15 градуса, но после температурите отново се повишиха. Това са най-бурните месеци, заедно с първата половина на юли. Не е нещо страшно. Това заяви в ефира на „Събуди се“ климатологът Георги Рачев.

„Очакват ни още две-три вълни до края на месеца – днес и утре ще вали, вторник и сряда ще бъде по-невалежно, а в четвъртък ни очаква следващата порция валежи до понеделник и вторник. Няма циклон, има един антициклон. Имаме влажна, неустойчива въздушна маса. Условията за градушки остават, като към края на месеца те ще намаляват и по интензитет и по площ. В началото на юли не е изключено обаче да има брутална градушка, както на 8 юли 2014 година“, заяви Рачев.

„Живеем в много по-топло време от преди. Не е студено, много е неустойчиво и с много валежи. Има петнист характер на летните валежи, което е типично. От следващата неделя (24 юни) ще закачим слънцето. Нашето море е доста топло. Тази година то е по-топло от нормалното с около 2 градуса за сезона. В Гърция времето ще бъде хубаво. Понеделник-вторник пътувайте натам. Гърция е много слънчева страна. В съседна Турция също курортите работят на макс. Няма никакви проблеми. Проблемите ще останат за София и Западна България, където вторник и сряда ще имаме малка почивка, но от четвъртък до неделя ни очаква дъждовно време. Такъв е климатът на столицата“, заяви климатологът.

„Още на 15 май предсказахме това време. Това не винаги се постига – прогнозата толкова напред във времето да остане точно същата. Температурите юли ще бъдат такива, каквито ги познаваме – топъл, нормален и типично летен месец. В Западна България ще има малко по-големи валежи. В източна България и в Гърция времето ще бъде с нормални и дори малко по-ниски валежи. Очаква ни едно хубаво и продължително лято. Септември също ще бъде много хубав“, призна Рачев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.