Само в 7DniSofia.bg

ИЗВЪНРЕДНО! Бойко Борисов с горещ коментар за отказаната среща и драмата с Македония (ВИДЕО)

Бойко Борисов (7)

От началото президентът на Македония знае, че единственото, което искаме, е влизане в ЕС и НАТО, просперитет. Никога и по никакъв начин не се месим в спора с Гърция за името. Това коментира преди минути премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че от опозицията в Македония са му приятели, но той никога не се е месил.

Не искам никой да омаловажава труда ми, както аз не омаловажавам на никого труда – нито на комисаря Хан, нито на г-жа Могерини, Тереза Мей, Юнкер, Туск…всички заедно да помогнем, без да се месим. За всички е ясно, че докато нямаме това споразумение, Македония нямат никакъв шанс да мръднат напред нито за НАТО, нито за ЕС. Винаги съм приемал като приятел Георге Иванов. Но, да, аз съм приятел на Заев и Ципрас – свалям им шапка за решението, което намериха, заяви Борисов.

Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ. Но аз знам какво усилие положиха тези хора да придвижат този процес. Но аз ставам пълен песимист за развитието на Балканите, посочи още министър-председателят.

След срещата Заев-Георги Иванов нямаше как аз да го посрещам президента с фанфари, не днес е денят, отсече Борисов. Положихме такива усилия да се подпишат Вродената ми скромност ме подтиква да кажа, че поколения политици преди мен не го направиха. Ако името се утвърди, ще седнем и ще променим в нашите договори името и ще го пуснем за ратификация в парламента. Моята тактика е по всякакъв начин да се отдалечим от спора, да не се почувстват нито едните, нито другите, че някой по-голям, по-умен….в този процес дори САЩ беше въвлечен, целият ЕС. И ние като председатели на Съвета на ЕС също помчогнахме. От кое да бягам аз сега, като знам месеци наред какво ни струваше на всичките. Нека преспим и обмислим пак, нека в самата Македония си решат нещата, каза още Борисов.

Публикувахте от Бойко Борисов в 14 юни 2018 г.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.