Бомбата гръмна! Журналисти от БТВ обслужват зелената мафия!

Венелин Петков

Заради борбата за зрители, телевизията с падащ рейтинг Би Ти Ви все по-често прибягва до разпространението на фалшиви новини, възмущават се зрители в социалните мрежи. Затова много-много не трябва да се вярва на нейната обективност и уж безпристрастност, коментират те. Например от известно време си личало, че политически обслужват новия съюз „Демократична България“ и най-вече лявата формация „Зелените“. Те се обслужвали според запознати от шефа на новините Венелин Петков, който се смята за приближен на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев.

Вчера в централната емисия на БТВ запъхтяната зелена репортерка Марина Евгениева представи уж голяма новина, че концесионерът на ски зона Банско – „Юлен“ АД е извършил нарушения в договора си и е разширил незаконно територията на комплекса. Първо това не е новина, а fakenews, защото не е вярно. От поне 10 години самият концесионер алармира, че има грешки в договора. Главната прокуратура преди два дни обяви, че не са извършени нарушения от концесионера “Юлен” АД по договора за ски зона Банско в Пирин. Открити са грешки в концесионния договор и препоръчват да бъдат оправени.

По този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ) още от 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане.  Основната задача на работната група тогава бе да провери спазва ли се концесионният договор. След повече от година работа, през 2016-а тя излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения от “Юлен” АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор. Такава е констатацията и на Главна прокуратура.

Би Ти Ви обаче явно не си проверява информацията и разпространява фалшива новина, коментират и медийни експерти. За разлика от тях наскоро американската новинарска телевизия ABC News се извини на зрителите за “сериозната грешка” на своя репортер Брайън Рос и го отстрани от работа за четири седмици без заплащане, заради разпространена невярна информация. Телевизията сама се бори с fake news. Докато българската Би Ти Ви работи точно обратното – разпространява такива. Тя не спазва никакви етични норми и не излъчва всички гледни точки. Причината е, че е политически обвързана с „Демократична България“ и „Зелените“, които на всичкото отгоре не са и избрани от народа и не са представени в парламента.

Източник: ПИК