Консулът на САЩ в София: Няма виза, ако не покажете профила си във Фейсбук!

7 Dni Sofia14.06.2017
американско посолство

Ето какво казва Кейт Макгиъри пред БНТ: 

Кейт Макгиъри, генерален консул на САЩ: На края на интервюто с кандидата, всеки служител на консулството ще решава дали да изисква допълнителна информация. Всъщност няма особено голяма промяна в изискванията, защото издаването на всяка една виза, винаги е било разглеждано като въпрос, касаещ националната сигурност на страната.

– А какво наложи новите изисквания за предоставяне на информация за профилите в социалните мрежи?

Кейт Макгиъри: Допълнителната информация, която може да се изиска от кандидата за виза, може да включва данни за пътуванията през последните 15 години, профили в социалните мрежи, номера на предишни документи за самоличност. Какво вече споменах – издаването на виза, касае националната сигурност на Съединените щати, а на този етап американското правителство смята, че има нужда някои от желаещите да получат виза, да предоставят подробна и допълнителна информация.

– За всички кандидати ли ще важат новите изисквания?

Кейт Макгиъри: Всеки случай ще се разглежда индивидуално – след като бъде извършена първичната проверка на документите на кандидата и след като той се яви на интервю. Скоро след това, кандидатстващият ще бъде уведомяван дали се изисква да предостави още данни за себе си.

– Съединените щати вече имаха едни от най-строгите изисквания за издаване на виза, какво наложи допълнителното им затягане?

Кейт Макгиъри: Както вече споменах – издаването на визи винаги е касаело националната сигурност на Съединените щати. В това отношение няма промяна. Има фактори, които налагат на този етап да се въведат допълнителни изисквания.

– Смятате ли, че новите правила биха довели до отлив на желаещи да кандидатстват за американска виза?

Кейт Макгиъри: Не очакваме да има забавяне на процедурата по кандидатстване и издаване на виза. Най-добрия начин, по който кандидатстващият може да улесни този процес, е като предостави пълна и коректна информация във въпросника, както и по време на интервюто.

– Колкото до дългоочакваното отпадане на визите за български граждани – страната ни все още е далеч от 3%-товата бариера на откази, каквото е изискването. През последните две години, средно отказ да получат виза са имали 17,5 и 16,5% от българите. В същото време, не се наблюдава и отлив на желаещи да получат виза за Съединените щати

– Приключихме един много успешен сезон на кандидатстване за студентските бригади и само тази година повече от 6000 български студенти кандидатстваха за виза. Всеки кандидат за нас има значение и всеки кандидат бива обслужван с професионализъм. Нашият екип тук работи на пълни обороти, за да осигури ефективен и удобен процес за кандидатстване за визи.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.