Повест за истинския човек! Ето какво е направил оцелелият летец в Пловдив със счупен глезен и потрошени ребра

7 Dni Sofia12.06.2018
14

Оцелелият борден техник от разбилия се тази вечер военно-транспортен хеликоптер Ми-17 Алексей Каменов сам се измъкнал от кабината и е извървял сто метра пеша със счупен глезен и потрошени ребра.

Това съобщи преди минути министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който около 23 ч. пристигна в авиобаза „Крумово“. С него бяха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, зам. командирът на ВВС ген. Петьо Мирчев и командирът на поделението бригаден генерал Димитър Иванов.

„Ще разберем от лекарите в УМБАЛ „Св. Георги“ дали се налага преместване на оцелелия борден техник в столицата, уточни министърът на отбраната. Командирът на авиобаза „Крумово“ обясни, че хеликоптерът е изпълнил задачата си – „бързо въже“, след което изведнъж опашката му се е завъртяла на 180 градуса, започнал е да се клати и паднал от 30-ина метра височина.

Загиналите пилоти – капитаните Пламен Панталеев и Стоян Неделчев, имат над 10 години служба в авиацията. Първият има 600 часа във въздуха, а другият – 500.

И двамата са семейни. Оцелелият техник също има съпруга и дете. Сформирана е комисия, която до 30 дни трябва да излезе със заключение за причините за инцидента. Отделно се води разследване от военно-окръжната прокуратура в Пловдив.

„Много разчитаме на показанията на оцелелият борден техник Алекси Каменов“, каза зам. командващият на ВВС ген. Петьо Мирчев. Той добави, че всичко се е разиграло много бързо и пилотите не са имали възможност да съобщят какво се случва.

Вертолетът е летял днес, цял ден, с 4 екипажа. Загиналите са били в последния. Вертолетът е на въоръжение у нас от 1989 година. Каракачанов заяви, че имаме още Ми-17, но те не са годни в момента да летят.
Разбилият се вертолет е имал ресурс от 600 часа след извършения ремонт през 2016. От него са били изразходвани 300 часа.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.