Новият треньор на ЦСКА постига най-големите си с успехи благодарение на катеначото

Нестор Йевтич

Името на един треньор нашумя изключително много в последните часове у нас.

Става въпрос за етническия сърбин с английски паспорт Нестор Йевтич, известен като Нестор Ел Маестро. Причината е, че ще е новият треньор на ЦСКА.

Името му беше неизвестно у нас до неделя, но заради очакваното назначение вече предизвиква сериозен интерес. Колегите от Дарик предлагат кратък разбор на големия му успех в кариерата, постигнат с последния му клуб през изминалия сезон – а именно спечелването на шампионската титла на Словакия със Спартак Търнава.

Тимът е с най-голямата фенска маса в страната, но беше забравил какво е това шампионска титла, а от независимостта на Словакия насам от началото на 90-те години не се беше възкачвал на футболния трон в страната. Под ръководството на Ел Маестро обаче това се случи.

Той успя да го постигне с отбор без особени звезди, като залагаше обикновено на система 4-2-3-1 или също токова често на 4-4-2. Отборът допусна седем загуби в 36 мача от първенството, но последните три от тях бяха при вече спечелена титла.

Откровеният стил на игра, предпочитан от наставника, е истинско, чистокръвно, италианско катеначо. Отборът му побеждаваше предимно с един гол разлика, а най-честите победи бяха с 1:0. Категоричните успехи бяха мираж, но пък защитата беше желязна – получените голове бяха по-малко от един средно на мач.

Според анализаторите от hercegovina.info, любимият стил на Ел Маестро е здрава защита, като при схема 4-2-3-1, двамата дефанзивни халфове много често играят не просто пред централните защитници, но редом с тях. Така схемата на тима изведнъж се озовава с шестима бранители.

Когато те отнемат топката, предпочитаният стил е изритване напред и търсене на голямата звезда Марвин Его, който да се справя с противниковата защита. Като цяло, най-голямото достойнство на тактиката на Нестор Ел Маестро е непробиваемата отбрана, гарнирана с контраатаки, анализират в Словакия. И точно това му донесе успех.

Той реши да смени обстановката и да дойде в България. Дали ще смени предпочитанията си за футбола у нас, или ще продължи с печелившата си тактика, предстои да разберем съвсем скоро.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.