Само в 7DniSofia.bg

Евродепутатът Андрей Новаков с горещ коментар за „Закона на Макрон“: Подкрепата на Борисов е от ключово значение…

Андрей Новаков

Комисията по транспорт в Европейския парламент ще гласува социалната част на пакета „Мобилност“, който се обсъжда в Евросъюза и предизвика недоволството на българските превозвачи. Агенция ПИК потърси за екслузивен коментар часове преди гласуването евродепутата Андрей Новаков, който прие каузата на българските превозвачи като своя. С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Г-н Новаков, днес в Европейския парламент предстои важно заседание…

Истината е, че новината ще е след края на заседанието. Гласуването ще е около 18 часа българско време. Ще гласуваме социалния аспект на пакета „Мобилност“, който толкова много засяга България. Гласуваме това дали ще има забрана за почивка в кабините, дали ще се налага на всеки три седмици българските шофьори да се връщат в България и ще гласуваме това дали, ако са прекарали в дадена държава повече от 72 часа, ще трябва да се съобразяват с местното законодателство за осигуровки и командировки. Тези неща са безкрайно важни за нас.

– А как ще протече самото гласуване?

Имаме три доклада, които ще бъдат гласувани днес. Единият е за командироването и затова дали ще трябва да се прибират в България, другият е за времето, в което могат да карат и почиват – тук влизат текстовете за кабината и почивката там. Третият доклад е за каботажните курсове.

– От разговорите, които до момента сте провели, как са настроени останалите страни към станалият известен като „Закона Макрон“ пакет?

Това е голямата битка. През последните няколко седмици единственото, което правя, е да събирам мнозинство в подкрепа на българската позиция и на текстовете, които внесох като изменение и допълнение по тези директиви. Изключително трудно ми е да прогнозирам, тъй като до снощи имах мнозинство по част от текстовете, но тази сутрин видях, че ще се наложи да продължа с лобирането за българската позиция.

– Това, че българското правителство и лично премиерът Бойко Борисов застанаха с ясна, твърда и категорична подкрепа зад превозвачите, може ли да окаже нужното влияние върху тези евродепутати, които се колебаят и шикалкавят преди гласуването?

Острата реакция и подкрепа – лично на премиера Бойко Борисов, както и на транспортния министър Ивайло Московски, вече оказа положително влияние в подкрепа на българската позиция. Видя се, че проблемът е по-сериозен, отколкото може би са мислили. Вече има положително въздействие от тази реакция, а и протестите в България също измаха отзвук тук.

Източник: Пик


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории