От утре в ЕС влизат в сила по-строги правила за защита на личните данни! Какво трябва да знаем?

сайт компютър хакер

От утре във всички държави-членки на Европейския съюз влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни, съобщава БНТ.

Новият регламент засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни.

През последните седмици вероятно получавате имейли от социални мрежи, он-лайн платформи, магазини и различни организации, където сте се регистрирали, за да ви информират за въвеждането на нови правила за защита на личните ви данни.

Общият европейски регламент, който влиза в сила утре, е най-строгият законодателен акт, създаван някога, за контрол върху личните данни. Той засяга всяка информация, споделена от нас като име, адрес, ЕНГ, телефон, имейл, но IP-адрес на компютъра ни, данни за здравословното ни състояние или религиозна ни принадлежност. Според комисар Мария Габриел , коренно се променя политиката на защита на личните данни.

Всеки сайт, фирма или организация трябва да може да гарантира, че личните ни данни, които събира и съхранява, са надеждно защитени и няма да бъдат използвани за други цели. А ние имаме право на постоянен достъп до тях, можем да си коригираме, пренасяме или дори изтриваме – т. нар. право да бъдем забравени.

В България органът, който ще контролира спазването на регламента и към който може да се обръщаме с жалби е Комисията за защита на личните данни.

Фирми и организации, които не спазват новите правила рискуват глоби до 20 милиона евро или до четири процента от глобалния им годишен оборот.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.