Адвокат Марковски с горещи разкрития за делото Йончева – Борисов: Това е политическа атака! На тях допуснаха четирима свидетели, а на нас двама…

Марковски адвокат на Бойко Борисов

Делото на депутатката от БСП – бившата журналистка Елена Йончева – срещу премиера Бойко Борисов, беше спечелено от нея на първа инстанция. Йончева се почувствала разстроена и засегната от думи на Борисов, че държавната телевизия й е изплатила милиони, за да може тя да снима репортажи от горещи точки по света. Думите на премиера, за които тя твърди, че били изречени на предизборна среща в Бургас, предизвикали душевни терзания и я разстроили извънмерно. ПИК потърси за коментар адвокат Марин Марковски, който защитава премиера в това дело. С него разговаря Ивайло Атанасов.

– Адвокат Марковски, решението на съда какво е – грешно или съзирате нещо друго зад него?

– Когато има съдебна грешка, причините могат да бъдат много. Моята работа е не да търся причините и да правя анализ какво става някъде там зад кулисите и в мъглата. Моята задача е съвсем изчистено и професионално да преценя дали това решение е свързано със събраните доказателства и да го обжалвам. Доказателствата, които се събраха, категорично изключват правилността на това решение, защото претенцията на г-жа Йончева е, че тя е била притеснена от някколко изречения на г-н Борисов.

Първо – в показанията си Виза Недялкова – нейна свидетелка, каза, че тя изобщо не е била притеснена или пък е много мъжко момиче и не може да изпадне в каквото и да било сериозно отрицателно емоционално състояние, защото е ходила на много места, където се стреля и там тя е правила рискови репортажи. Следователно една от претенциите, че тя е много психически увредена беше разколебана от една от нейните свидетелки.

В показанията си един лекар – приятел явно и познат, няма пречка да бъде свидетел разбира се, каза, че тя имала много тежък психологически срив от това, което е чула за себе си. Обаче това нещо, което го каза този свидетел, той няма право да го каже, защото това е от компетенцията на лекари, особено когато има въпрос за психиатрична и психологична експертиза, когато има невроза или депресия, или когато има някаква сериозно емоционално страдание, това се установява с експерти. А те не го установиха с експерти, защото тези експерти можеха да не го съзрат. И съдът го прие това за правилно въпреки, че има категорична забрана от закона.

– А свидетелите? Имаше ли равнопоставеност при тях?

Съдът допусна на тях четирима души свидетели, а на нас двама. Това да ви кажа, че по делата не се е случвало никога. Съдията допуска равен брой свидетели на двете страни.

– По делото бяха приложени и видеозаписи.

Да, нещо, върху което не се обърна внимание с аргумента за съдебната грешка е, че експертизата, която е на видеозаписите каза нещо много ясно и важно – че има съобщени изречения от г-н Борисов. Обаче не е невъзможно да има добавено нещо. Сега, в предизборната борба и спорове, речите са десетки. Това са изявления, събрания, срещи с избиратели. Всичко това означава, че човек не може да помни какво е казал преди три месеца на едно от десетте събрания, които ги има през два дни. Затова не се знае дали г-н Борисов не е жертва на една много деликатна машинация, която технически е възможна.

– Вие представихте писмени доказателства, че Елена Йончева наистина е получила такива големи хонорари, но съдът не ги прие при произнасяне на решението си. Защо?

Ние имахме и един друг много сериозен аргумент. Представихме писмени доказателства, които Йончева и защитата й не оспориха! Доказахме, че тя е получавала от телевизията много сериозни хонорари, които са много над обичайните, по начин, който буди въпроси. Тя си ги е получавала чрез частни фирми, там с едно рекламно време, което е давано на тези фирми, те пък са й давали пари на нея – всичко това е документирано. И това е свързано, ясно е, че тогава е бил Сергей Станишев министър-председател. БНТ си е институция, която е подчинена на държавата. Вие виждате, че имаме липса на равнопоставеност в събирането на доказателствата. Второ, доказателства, които съдът ги е приел за достоверни, законът ги забранява. Имаме и писмени доказателства, които доказват, че има взети пари които са свързани с нейното положение като фактическа съпруга на министър-председателя.

– Ще обжалвате ли?

Процедурата го позволява. Позволява втора инстанция, позволява и Върховен Касационен съд. Много често делата на първа инстанция втората ги отменя, решава ги по друг начин. Има и случаи – втората ги решава, а пък Върховният Касационен съд ги отменя и чете присъди. Така че това, което на пръв поглед е победа, това още е под въпрос.

– След решението на съда разговаряхте ли с премиера Борисов? Какво ви сподели той?

Г-н Борисов ми каза така: „Аз не искам никакви спорове по телевизиите и радиата, нека съдът да реши“. Българският съд е коректен съд. Аз над този съдебен състав обаче не съзирам тази добросъвестност, отговорност и знания, за да го доведе до правилния извод. Освен това много важно е, че в политиката – г-н Борисов каза „Трябва да се спори по коректен начин, аз винаги съм спорил по коректен начин”. Затова, това което го постанови съдът за него е доста неприятно. Той е генерал, бил е в полицията, кмет на София, той не е човек, който да изпада в депресии. Просто това е едно от поредните му сражения. Но все пак се чувства доста, така с едно притеснение за стойността на правосъдието в България.

– Това сигурно го е върнало назад във времето и делата срещу Волен Сидеров. Спечели ги на всички инстанции, но крайното решение за присъденото обезщетение, което той беше заявил нееднократно, че ще дари за благотворителност, беше намалено драстично.

Да, делата срещу Волен Сидеров той ги спечели всичките. Всичките, те бяха три-четири дела. Беше му присъдено наистина едно значително обезщетение, което той разбира се щеше да го дари на детските домове. Те бяха предварително заявени, а ние имахме и готовност да покажем и документацията във връзка с прехвърлянето по сметките на детските домове и болници, на които той имаше намерение да прехвърли парите. Но Върховният съд ги намали! Те му бяха дали някъде 150-160 000 лева, а Върховният съд ги намали на 3000 лева! 50 пъти, представяте ли си? Това го няма в историята на правото.

– Вие сте пряк участник в това дело, а мненията в обществото са, че то е политическо. Така ли е наистина?

Аз имам едно притеснение за това в момента какво е личното отношение към г-н Борисов. В името на истината това дело е политическа атака. Но независимо от това аз се надявам на коректност и честност на втората инстанция.

Източник: ПИК


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории