Само в 7DniSofia.bg

Разкриха още подробности от срещата на Румен Радев с Владимир Путин! Разказва депутат от БСП, присъствал на срещата!

download

В официалната делегация на Румен Радев в Русия преди дни участваха съпредседателят на Групата за приятелство България – Русия в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци. Петър Кънев разказа пред кои са били горещите теми в Москва и Сочи, за какво са си говорили с Медведев и Путин и разкри за още една важна среща, която ще се състои в края на годината в Москва, предаде Блиц.

– Вие сте били в делегацията на президентът Румен Радев при срещите с Путин и Медведев в Русия. Какви са впечатленията ви от визитата?

– Каквато и оценка да се даде за тази среща, след като след девет години за пръв път държавен глава не е стъпвал в Русия, тя може да бъде само една – положителна. Девет години са твърде голям период за замразяване на отношенията между една велика сила и една балканска страна, още повече – приятелски народи. Срещата се оценява положително от руска страна. Самият факт, че без да има конкретен повод свързан с подписване на някакви споразумения, само за месец беше организирана среща на двамата първи в Русия, именно на Путин и Медведев, показа, че от руска страна има желание за подновяване на контактите.  Присъствах и на двете срещи. И двамата подчертаха, че девет години са прекалено дълъг период за замразени отношения и считат, че тази крачка ще бъда добре продължена с визитата на Борисов в Москва.  На самият работен обяд в Москва, който в действителност беше такъв, защото от руска страна присъстваха няколко министри и заместник-министри, темата, която аз повдигнах пред Путин бе през края на тази година да се състои заседанието на смесената българо-руска икономическа комисия. Като председател на комисията по икономическа политика и туризъм наблюдавам работата на две министерства, точно по тези теми уговорих среща с Путин, която ще се състои ноември месец.

– ГЕРБ смятат, че Румен Радев е превишил правомощията си чрез обсъждането на икономически и енергийни теми, защото поводът е бил 24 май, а не това. – Красимир Велчев е участвал на тези визити, на които съм присъствал и аз. Темите бяха чисто политически и икономически. Аз мисля, че когато се касаят национални интереси на държавата, свързани с АЕЦ „Белене“ и втората тръба на Турски поток, както и висящи въпроси в отношенията ни, не може да има разнобой или ревност между президентска и изпълнителна власт за това кой-кого коментира. Когато се бие в една точка, това е полезно за държавата.

-Какво да очакваме от предстоящата среща Путин-Борисов? Коя тема трябва да бъде изведена на преден план?

-Очаквам да се конкретизират проблемите, свързани с АЕЦ „Белене“. И на двете основни срещи беше обсъждана тази тема в детайли. Колкото и да е странно, Русия вече е информирана. Медведев сподели, че китайските партньори, с които разчитаме да работим, вече са били в Москва и са провели предварителни консултации. За тях това не беше въобще тайна. Предполагам, че на срещите в Москва ще бъде коментирано и предстоящото разглеждане на доклада на правителството и отпадането на мораториума му за строителството на АЕЦ „Белене“. Мисля, че посещенията на Радев и Борисов са една огромна крачка в правилната посока.

– Преди да стане ясно, че Борисов също ще посети Москва, коментарите за визитата на Радев бяха предимно негативни. Защо се получава това разногласие?

-Все пак не забравяйте, че българското лицемерие на политическия елит е малко странно, само до преди месец големите коментари бяха за това как Радев щял да ходи на крака при Путин, който е в изолация. Същият този Путин, който в рамките на една седмица прие в Сочи Меркел, индийския президент и Макрон. Попитаха и как Радев щял да ходи в Русия по време на председателството на ЕС в България. Сега бих попитал и аз защо отива и Бойко Борисов? Когато си гоним българските държавни интереси, това е правилния ход.

– Как смятате, че се справяме с председателството?

-Председателството като логистика беше добре направено. Мисля, че структурите, които отговаряха за мероприятията и организацията си свършиха работата. То беше натоварено с прекалено много очаквания за някакви крайни велики резултати. Малко прекалихме с оптимизма как България е център на света. Все пак, това е една ротация на всеки шест месеца. В момента има най-различни коментари по резултатите от председателството.

– Неотдавна се състоя и още една много важна среща, а именно срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Каква оценка ще дадете за нея?

– За съжаление, не ме поканиха на тази среща и не мога да я коментирам.