Спецсъдът в този момент решава съдбата на Иванчева, а тя крещи: Ваклин се държеше като шеф на „Младост“

Десислава Иванчева

Специализираният съд решава дали заловената с подкуп от 70 000 евро кметица на „Младост“ Десислава Иванчева ще освободи поста си по искане на Столичния общински съвет в София.

 Иванчева се опита да кадрува от ареста, където е оставена за постоянно, кой да я наследи на поста. Тя посочи заместника си Владимир Клисуров за свой наследник, но той се отказа дори предварително в полза на другия  заместник – арх. Румен Русев. Въпреки това Общинският съвет избрлаа Клисуров, който се задържа като и.д. едва четири дни.

След това Иванчева реши да бъде заместена от пиара си Петър Кърджилов, но по закон това е невъзможно, тъй като поста могат да наследяват само нейните заместници. Кметицата на „Младост“ бе арестувана заедно с един от тях – Биляна Петрова. Преди близо година други двама заместници пък напуснаха постовете си в знак на протест срещу политиката на кметицата.

Сега Специализираният съд трябва да реши каква ще е кметската съдба на арестуваната, тъй като община „Младост“ де факто не може да функционира.

Абсолютна гавра е това с мен, отстраниха ме по този начин, за да  сложат този кмет (б.р.-става дума за Румен Русев, когото Иванчева се опита да отстрани със заповед от затвора). С Ваклин съм се виждала два пъти – веднъж се държеше като шефа на „Младост“, после дойде да предлага детска площадка, каза Иванчева, която този път имаше директен достъп до журналистите.

Парите са подхвърлени, няма отпечатъци наши, едва ли, ако карам с 50 хиляди евро на задната седалка, ще карам бавно и с отворен прозорец, отсече Иванчева.

Заместничката й Биляна Петрова заяви, че няма представа защо е в съда, днес получила призовка.

Преди заседанието стана ясно, че адвокат Марковски е уполномощил нов адвокат на Иванчева – Тервел Раев. Самата кметица пък поиска майка й да й бъде защитник.

Съдът даде час почивка, за да се запознаят адвокатите с новите документи и заседанието ще продължи отново в 16 ч.

В коридора изявление даде и пиарът на Иванчева Петър Кърджилов. Той посочи, че ще направи коментари след празниците. В момента г-жа Петрова отсъства и волята на Иванчева и Петрова е аз да поема мястото й. До днес, до заседанието на съда, Иванчева не е отстранена, което означава, че решенията й трябва да се зачитат. Тя си беше прекъскнала отпуската на 14, когято издаде заповед за мен, и на 21, когато е за освобождаването на Русев. Общината твърди, че заявленията, ако не са на официална бланка, не мажат, но техните юристи са им обяснили, че все пак това са документи, каза Кърджилов.

По трудовия кодекс Иванчева има право да освобождава без основание и Русев е освободен без основание, допълни той.

Иванчева и Петрова поискаха на 21 май да им бъде дадено правото на пресконференция. Те са поискали това от главния прокурор Сотир Цацаров, заяви още пиарът, който подчерта, че не е назначен все още за зам.-кмет.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории