Само в 7DniSofia.bg

Започнаха протести „за“ и „против“ рестарта на АЕЦ” Белене”! Вижте различните гледни точки!

zx620y348_3183094

Два протеста се проведоха недалеч един от друг. Поводът бе рестартът на АЕЦ” Белене”. Според десните обаче, темите са си все същите – колко ще струва изграждането, кой ще го плати, има ли въобще нужда от проекта, ценово конкурентен ли ще бъде на пазара, какъв е рискът за околната среда, предаде НОВА.

Заради засичането на двата протеста имаше леко недоволство. Само на метри разстояние от десния протест, привърженици на АБВ скандират в защита на проекта за втора АЕЦ „Белене”. Демонстрацията в защита на втората атомна централа е първа масова проява на АБВ от много време насам. ИнтВересното е, че тя съвпадна и дори по документи изпревари протеста на „Демократична България”. Част от протестиращите от АБВ бяха докарани с автобуси от Северозападна България.

Според тях проектът е напълно безопасен, екологичен и изгоден. Те смятат, че той е нужен на България, за да не изгубим енергийните си позиции. „Европейската комисия с нейните институции се е произнесла, издавайки лицензи за изграждане на атомната централа в Белене. По едно време не трябваше да дава пари България. Добре, няма да дава. След това не трябваше парите да са руски. Добре, няма да са руски. Сега в момента има френски кандидати, има британски интерес и има китайски интерес. Аз предлагам да не им пречим да опитат да инвестират в България по десетина милиарда”, заяви Румен Петков от АБВ.

„Някой може ли да ми каже по света да има губеща ядрена централа? Чел съм доста по темата, но ми се струва, че такова чудо няма! Става дума за високотехнологичен проект! Издишат в своята съпротива опонентите! Да извадят едно име, човек или субект, който е взел не една рубла! Една копейка е взел”, коментира и президентът Георги Първанов.