Областният управител Николай Пехливанов проговори за проблемите на Владая! Кой може да ги разреши?

Протест Владая

Областният управител на София Николай Пехливанов бил запознат с проблемите на жителите на Владая, подкрепял ги и ги разбирал, но щял да спазва закона. А според него само общинските власти могат да решат проблема с транспортната инфраструктура на живеещите в района. Това се казва в разпратено до медиите становище на Пехливанов във връзка с протестите на живеещите във Владая.

„Запознат съм с исканията на гражданите на Владая за осигуряване на алтернативен на съществуващия транспорт от техните домове до центъра на град София. От назначаването ми като областен управител многократно съм заявявал, че в действията си винаги и независимо от последиците ще спазвам законите на страната. Затова и в конкретния случай съм длъжен да се съобразя със законовата постановка, която казва, че решенията за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на територията на Столичната община са изцяло в компетенциите и ангажиментите на общинските власти“, се казва в текста.

Днес недоволните жители на Владая блокираха за кратко път Е-79, като едно от исканията им е да бъде възстановена маршрутна линия 22. „Имаме решение на Столичния общински съвет в подкрепа на възстановяването на маршрутката, както и писмени становища в подкрепа на искането ни от Столична община. Единствено областният управител Николай Пехливанов не се съобразява с проблема на гражданите и не дава разрешение на Столичната община да възложи линията на фирма, която да извършва превоз на пътници“, твърдят те.

В становището си днес Пехливанов разяснява, че той самият „има правомощия да задейства извънредна процедура за временно възлагане за не повече от шест месеца единствено и само при наличие на „спешност“, но такава нямало.

„На 28.08.2017 г. съм изпратил към кмета на Столичната община писмо, в което категорично заявявам становището на управляваната от мен институция. Като бивш общински съветник призовавам колегите от СОС да разгледат отново проблема на гражданите на Владая и да вземат решение съобразно закона и предвидените в него разпоредби“, казва още областният управител на София.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.