Експерт разкри трябва ли да се притесняваме за питейната вода в София! Има ли отрова в нея?

Ангел Кунчев

Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода. Това каза  д- р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, във връзка с разпространилата се в социалните мрежи информация, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали. Д-р Кунчев увери, че по данните, събрани до момента, подобни притеснения са абсолютно неоснователни.

„Първо, от страна на оператора – „Софийска вода“ са взети извънредни изследвания. Ние сме ги дублирали допълнително и в Столична регионална здравна инспекция. Така че вече имаме и първите резултати. Късно довечера или до утре ще имаме и пълния анализ за всички десетки показатели, които следим, но към момента нямаме никакви притеснения, тъй като показателите са в норма“, обясни д-р Кунчев.

„Не знаем какво точно съдържат слуховете, но се говори, както за тежки метали – живак и олово, така и за радиоактивност. По всички тези показатели ние вече имаме резултати и те са отрицателни. Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода“, увери д-р Кунчев.

Той поясни, че изследванията са направени, както на входа на пречиствателните станции, където влиза „суровата вода“, така и на изхода, след пречистването й. „И на двете места тя отговаря на нормите и на изискванията“, подчерта специалистът.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.