Ексклузивно! Столичани се притесняват: Или отровни химикали във водата в София?

Софийска Вода

“Софийска вода” отрече твърденията водата в София да е замърсена с отровни химикали. Съобщението идва във връзка с твърдение, публикувано във Facebook от депутата от БСП Таско Ерменков.

Той цитира “институции, които уважава и приятели, на които вярва”. Получил и лично съобщение, което гласи, че “в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали”.

Ето и пълния отговор на “Софийска вода”:

Питейната вода доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките й физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг, като последните физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания на водата са извършени на 19.05.2018 г.

Контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода“ по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

Преди два месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави  не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др.

И нещо повече – питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея. Това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *