Срещата на върха „ЕС – Западни Балкани“ беше стъпка наза, смята Симеон Дянков! От общоевропейска гледна точка срещата не беше успешна, каза още той

food-3285423__340

„Вчерашната среща на върха „ЕС – Западни Балкани“ беше успех за страната ни от гледна точка на двустранните ни отношения с държавите от Западните Балкани. От общоевропейска гледна точка обаче срещата не беше успешна“. Това коментира по БНР финансистът Симеон Дянков.

„За мен беше даже стъпка назад. Не се говори вече за това, че те вървят към европейско присъединяване, а се говори да им се даде перспектива в бъдеще те да се присъединят към Европа. В момента такова е времето в ЕС. Външните теми, като Иран и Корея, доминират, а вътре в Съюза, заради Брекзит главно, няма това обединение, което го имаше преди“.

Причината за разширяването е първо, че тези държави ще се развиват по-добре икономически, но и като цяло европейската икономика ще се подпомогне, смята Симеон Дянков. Той коментира: „Вместо обаче да говорим за конкретни дати за влизането на тези държави в ЕС, пак се говореше вчера за перспектива, както и преди 15 години в Солун. Темата за разширяването поне засега не стои на дневен ред на основните политици в Европа. А тя ще даде не само на Западните Балкани, а и на страни като България, допълнителен икономически тласък“.

Дянков изказа мнение, че държанието на американския президент Тръмп е детинско. Според него Европа правилно е определила последните си стъпки спрямо Иран. Той е категоричен, че това, което прави Тръмп, има голямо негативно отражение върху европейските компании. Въпреки това Дянков не смята, че има ескалация на отношенията между САЩ и ЕС.

Европа върви напред, но по-бавно отколкото ни се иска и определено по-бавно от останалата част от света, заяви още Дянков, чиято книгата „Накъде върви Европа? Предизвикателства пред растежа“ излиза на български език на 29 май. Той посочи кои са основните проблеми, които се  констатират в книгата:

„Основният проблем е, че Европа не върви към цялостен общ пазар. Пазарите за услугите, като капиталов, енергиен, дигитален пазар – нещо, което се говореше много от началото на комисията на Юнкер, всъщност никой от тези пазари в момента не се развива към единен пазар. За разлика от другите големи икономики в света, пазарът на услугите не се развива добре в Европа и оттам цялостния европейски растеж, макар че е по-добър сега отколкото преди няколко години. Например за тази година се очертава около 2,4%, а световният е 3,9%“, коментира Дянков и добави, че растежът в България е 3,5%, което е добре. Но сравнено със световния, трябва да растем доста по-бързо на година, за да можем да догонваме страните и в Европа, и в света: „В момента се развиваме добре, но не отлично“. Финансистът е категоричен, че трябва да се прави много повече в сферите на здравеопазването и образованието.

По думите на финансиста други теми изместват от европейския кръгозор по-дългосрочните теми за растежа. Трябва да се изчака следваща комисия, смята той.