Ексклузивно! Теменужка Петкова с гореща информация за бъдещето на АЕЦ „Белене: Вариантите са три!

теменужка Петкова

„Вчера внесох доклада за АЕЦ „Белене“ в Народното събрание. Вариантите са три – единият е, в който не се предприемат никакви действия с оборудването и активите, които притежаваме, свързани с АЕЦ „Белен“- това би бил най-негативният вариант сценарий“.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ.

„Другият сценарий е да се продаде оборудването на трето лице. Този сценарий е свързан с това каква ще бъде позицията на нашите партньори – строители и конструктори от „Росатом“. Възможността да се реализира този вариант е много малка и ако успеем, това значи, че ще продадем оборудването за много малко пари“, уточни минисътрът.  „И третият е свързан с възможностите за реализирането на активите на АЕЦ „Белене“ – единият вариант е предприятието да остане държавно, което считаме също за невъзможно“, каза Петкова.

„Вторият възможен вариант е този проект да бъде продаден на частен инвеститор – практиката показва, че такъв един вариант е невъзможно да бъде реализиран. Държавата има интерес да участва в един такъв проект и да упражнява контрол. И вариантът, който предлагаме и смятаме, че е един от най-работещите, е възможността за възобновяване на действията чрез стратегически инвеститор. С този вариант на практика отиваме към сценария, който е бил заложен в самото начало за АЕЦ „Белене““, поясни енергийният министър.

„Българкста държава притежава най-важното от проекта – площадка и оборудване, лицензи“, каза още Петкова.