Докъде я докарахме! Все повече деца стават зависими от търкането на билетчета и хазартните игри!

Строги мерки хазарт билетчета

Деца все по-често купуват лотарийни билети, все повече деца и родители стават зависими от хазартните игри, а кризите в семействата стават все по-големи и по-трудни. Това сочат наблюденията на експертите на Националната мрежа за децата, които работят в училища, кризисни центрове и предоставят социални услуги на семейства.

В декларация до парламента, президента, омбудсмана и министерствата на младежта и спорта и на финансите, организацията приветства предложените от НФСБ законодателни промени за забрана на рекламата на хазартни игри и за продажба на талони за лотария в нелицензирани пунктове. Сдружението, което обединява над 150 организации, работещи с деца и семейства, настоява за преразглеждане на данъчните облекчения за хазарта и увеличаване на вноските за т. нар. социално отговорно поведение – перо, по което неправителствени организации получават финансиране за проекти за превенция и лечение на хазартна зависимост и за предпазване на младежи от хазарт.

“Когато хазартът се превръща в основна мечта на нацията, това е проблем и този проблем трябва да бъде разрешен, въпреки печалбите и приходите които генерирате. Този проблем трябва да намери своето решение, защото никой няма право да увеличава човешкото страдание и защото има хора които залагат последните си два лева или дома си с празна надежда, която шумно е рекламирана” – с тези думи обединението полемизира с организаторите на игри на късмета и по-конкретно с видеото, платено от частното дружество “Национална лотария” и излъчвано в рекламните блокове на телевизиите. В него се твърди, че със забраната на рекламата “обществото ще загуби едно от своите най-популярни и достъпни забавления” и че “лотарията е накарала хората да мечтаят.”

 

Редица спортни клубове застъпват обратното становище заради опасения, че така ще намалее финансирането на тяхната дейност.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *