СРАМ! Депутати отдават почит на загиналите в Баташкото клане, ДПС напусна залата…

парламент

Всички народни представители отдадоха едноминутно мълчание в памет на загиналите българи в Баташкото клане и на всички дали живота си по време на Османското робство. Това стана след декларация от името на партия „Атака“, които поискаха в нея да се признае геноцида над българите по време на робството, предаде Пик.

По думите на Шопов това признание е много важно не само от почит към мъчениците, не само за да се помни миналото, а и да се осъзнаят някои актуални процеси днес. „Днес е един от най-тъжните дни от българската история. В шумотевицата на деня посрещаме скъпи гости, заседаваме, решаваме домашни непосредствени проблеми. Гледаме доклада за ЧЕЗ, но май малко от нас се сещат, че днешният ден – 17 май е Денят на Баташките свети мъченици“, каза Шопов.

Той поясни, че се е надявал от другите парламентарни групи да излязат и да отбележат този ден. „Но за съжаление не сме узрели. Върху костите на Баташките свети мъченици живее българската свобода“, заяви Шопов. Депутатът припомни, че „една българска Юда“, финансирана с турски пари, се е опитала да омаловажи драмата в Батак. „Тогава ние реагирахме остро, непримиримо“, каза Шопов. В края на декларацията си той призова депутатите в залата да станат на крака и да почетат паметта на Баташките свети мъченици.

Председателстващият заседанието Явор Нотев прикани депутатите да отдадат почит, а когато всички станаха на крак и наведоха глави пред паметта на загиналите, депутатите от ДПС напуснаха залата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.