Жесток скандал в национален ефир! Националната здравна карта скара депутати от ГЕРБ и БСП!

Георги Михайов и Александър Иванов

Основата на документа на Националната здравна карта, не само според нас, а и според съсловните организации, не почива на реални и здравни основи. Касата не плаща за легла, а за дейности. В картата несъобразявайки се с мненията на районните комисии се получава тежък дисонанс. Зад това прозира желаните за администриране на здравната помощ у нас. Това каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според опонента му Александър Иванов от ГЕРБ никой няма да закрива болнични легла.

„Затова нека се спре със спекулациите. Заради нуждата от администриране и достъп на пациентите е необходима Националната здравна карта. Трябва да се прецизира в кои отделения от какви специалисти има нужда“, обясни той.

„Защото се прави опит да се решат проблемите на медицината с икономически способи се стигна до тези колизии“, смята Михайлов.

По думите му реформата води до трусове в системата. „Важно е да се каже, че с администрирането на Националната здравна карта се борим със свръхоткриването на болници в определени региони“, увери Иванов.

„Има хора, които са част от проблема, последствие от него и такива, които могат да го решат“, заяви Михайлов.

„През последните години се разкриха много частни болници, децентрализираха се тръжните процедури на търговете за лекарствените продукти и сега се предлага закриването на легла“.

Иванов не се съгласи с тези твърдения и добави: „Положителните ефекти за здравната система продължават. Реимбурсират се много видове лекарства, въведоха се иновативни начини за лечение“, поясни икономистът.

Според д-р Михайлов парите за здраве се харчат неефективно. Опонентът му каза, че атаките зачестяват заради борбата с корупционните практики в здравеопазването. По думите му това се дължи на засягането на много интереси.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.